Ověřte si svůj přehled o princích a princeznách z populárních českých pohádek

Ověřte si svůj přehled o princích a princeznách z populárních českých pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Česká filmografie se pyšní řadou nezapomenutelných pohádek, na kterých vyrostly generace diváků. Připravili jsme pro vás kvíz, ve kterém se to jen hemží královskými syny a dcerami. Vyznáte se v nich?

Počátky českých filmových pohádek

Historie českých filmových pohádek sahá až do 20. let 20. století, kdy se objevila Červená Karkulka od Svatopluka Innemanna a pohádka Kašpárek kouzelníkem s Theodorem Pištěkem v hlavní roli, která se bohužel nedochovala. Kontinuální tvorba zohledňující dětského diváka však výrazně začala až v 50. letech po zestátnění kinematografie. A právě tehdy začaly vznikat první pohádky, které určily podobu a směr nejčeštějšímu filmovému žánru.

Na vlnách propagandy

A co by byly pohádky bez krásných princezen a chrabrých princů? V roce 1952 vznikla černobílá Pyšná princezna, kterou režíroval Bořivoj Zeman. Dále následoval snímek Byl jednou jeden král (1954) Jiřího Hrabase, ve kterém v roli krále exceloval Jan Werich. O pět let později následovala Princezna ze zlatou hvězdou na čele. Své kouzlo si tyto první klasické pohádky zachovaly dodnes, a to i přes silnou komunistickou propagandu v podobě vyzdvihnutí pracujícího lidu a zesměšnění šlechty.

Pohádková renesance

V 70. a 80. letech nastala zlatá éra české pohádkové tvorby. Zmiňme jen ty nejpopulárnější snímky, tedy Tři oříšky pro Popelku (1974) s nejobsazovanější „princeznou” Libuší Šafránkovou, která zde ztvárnila moderní emancipovanou dívkou, Princ Bajaja (1971), Jak se budí princezny (1977) a Princ a večernice (1978). V roce 1984 vznikla pohádková komedie  S čerty nejsou žerty v režii Hynka Bočana, která vyhrála v mnohých anketách jako nejlepší česká pohádka.

Od 90. let až po současnost

V 90. letech vznikaly další pohádkové filmy, které v reprízách můžeme sledovat téměř o každých Vánocích. Jejich popularita však měla menší trvanlivost oproti starším snímkům. Důvodem byl příliv západní produkce plné bohatých akčních scén a počítačových triků. Připomeňme si alespoň Nesmrtelnou  tetu (1993), Princeznu  ze mlejna (1994), Lotranda a Zubejdu (1997) a z mladší tvorby Anděla Páně 1 a 2  (2005 a 2016), Sedmeru krkavců (2015) a Tři Bratry (2017).

Tip na hezkou podívanou

I když možná někteří z vás mohou mít pocit, že česká pohádková tvorba v posledních letech upadá, věřte, že existují i povedené snímky. Důkazem je pohádkový příběh s fantasy prvky Princezna zakletá v čase z roku 2020, který si navzdory odložené premiéře z důvodu covidové pandemie u diváku získal úspěch. Takže, pokud jste pohádku ještě neviděli, určitě si ji pusťte.