KVÍZ: Zavzpomínejte s námi na pohádky, které jsou reprízovány každé Vánoce

KVÍZ: Zavzpomínejte s námi na pohádky, které jsou reprízovány každé Vánoce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vánoční čas velká většina z nás tráví také před televizní obrazovkou. Pojďte s námi zavzpomínat na ty nejznámější české i zahraniční pohádky. Poradíte si s naším kvízem, nebo jste spíše nadšenci filmů a jiných aktivit než koukání na televizi?

Anděl Páně bude brzy slavit 20 let od svého vzniku

Mezi klasickou českou vánoční pohádku již několik let bezesporu patří Anděl Páně. Za pohádkou natočenou v roce 2005 stojí režisér Jiří Strach. Díky rolím čerta a anděla je Ivan Trojan znám po celé republice jako Petronel. Jiří Dvořák zase jako čert Uriáš. Herec Ivan Trojan nebyl jediným zástupcem své rodiny v tomto filmu. Objevil se v něm i jeho dnes velmi úspěšný herecký syn Josef Trojan. Na filmu původně mohl spolupracovat i Zdeněk Troška. Tomu se ale nelíbilo natáčení v zimě. A tak ze spolupráce sešlo.

V roce 2005 se jednalo jeden z nejúspěšnějších snímků, který v kinech navštívilo více než 188 tisíc diváků. Mezi nejvíce vytížená místa na natáčení patřil především hrad Kašperk. Natáčelo se ale také v Českém Štenberku, v kostele sv. Mořice nebo na Kvildě a Špičáku.

Natáčení druhého dílu bylo v ohrožení

Protože si diváci pohádku zamilovali, je každoročně reprízovaná v období Vánoc. Fanoušci pohádky si od režiséra a scénáristy Jiřího Stracha ale vyprosili pokračování. Do toho se Strachovi vůbec nechtělo. Bál se, že druhý díl bude, jako většina druhých dílů, spíše propadákem. V roce 2016 se ale diváci dočkali pokračování. Anděl Páně 2, kde jsme se opět setkali s Uriášem a Petronelem, byl prakticky stejně úspěšný jako první díl.

Zdroj článku: