Pohádkový kvíz: Ověřte si, jak dobře znáte české pohádkové klasiky

Pohádkový kvíz: Ověřte si, jak dobře znáte české pohádkové klasiky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V konzumaci pohádek Češi směle drží evropské prvenství. Nikde jinde není jejich sledovanost tak vysoká. Navíc je velice zajímavé rozložení publika, neboť více než polovinu tvoří diváci dospělí.

V ostatních zemích jsou pohádky doménou dětí, navíc se jedná spíše o pohádky animované. V Americe zase vítězí rodinné filmy, které sledují děti i s rodiči. Pohádky filmové jsou prostě naší doménou. V období Vánoc, kdy obvykle trávíme u televizních obrazovek více času, zaplní většinou i hlavní vysílací časy a diváci už netrpělivě vyhlížejí právě tu jejich oblíbenou pohádku.

Ačkoliv vznikají i nové a výpravné pohádky, své kouzlo neztratila ani klasická díla, která se vysílají po mnoho let. Mezi tato díla patří především Pyšná princezna, Byl jednou jeden král či Princezna se zlatou hvězdou. Je škoda, že v zapomnění upadá pohádka Popelka, kterou upozadilo novější zpracování námětu v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Mezi pohádkové nestory můžeme řadit i Obušku z pytle ven, Hrátky s čertem, Dařbuján a Pandrhola nebo Císařův pekař a Pekařův císař, které sice nejsou svojí podstatou pohádky jako takové, ale velká část diváckého obecenstva je přesto tak vnímá.

Znalostní kvíz odhalí, kterou z pohádek máte v malíčku, případně o které toho zase až tak moc nevíte.

 

Zdroj článku: