Kvíz: Kuřátko, Velké sedlo nebo Plechová kavalerie. Znáte dobře seriály Jaroslava Dietla?

Kvíz: Kuřátko, Velké sedlo nebo Plechová kavalerie. Znáte dobře seriály Jaroslava Dietla?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaroslav Dietl je neodmyslitelně spjat s nejedním televizním seriálem minulého století. Připomeňte si v našem kvízu, jak dobře jeho tvorbu znáte!

Za svůj život zkusil hned několik povolání

Zajímavostí, kterou o Jaroslavovi Dietlovi mnoho lidí neví, je to, že se nenarodil na území dnešní České republiky. V roce 1929 se totiž narodil v Chorvatsku. Jeho rodina se ale, k radosti české kinematografie, v jeho čtyřech letech přesunula do Brna. Než se dostal ke své profesi scénáristy, dramatika či dramaturga, vyzkoušel toho poměrně dost. Maturoval na textilní průmyslové škole. Poté se sice pokoušel studovat filozofickou fakultu, avšak marně. Po roce studia odešel a začal pracovat jako vychovatel učňů. Své studijní ambice ale nevzdal a v roce 1955 úspěšně dostudoval obor scenáristiky a dramaturgie na AMU.

Televizi byl věrný spoustu let

Právě studium mu otevřelo dveře do světa televize. Byl jedním z prvních, kdo se stal dramaturgem Československé televize. Ta vznikla v roce 1957 a fungovala až do roku 1992, kdy došlo k její změně na Českou televizi tak, jak ji známe dnes.

Psal scénáře pro televizi i divadelní hry

Jaroslav Dietl má na svém kontě nespočet televizních seriálů, filmů a divadelních her. Proslavil se ale především díky televizní tvorbě. Jmenovat můžeme například Tři chlapi v chalupě, Eliška a její rod či seriál Plechová kavalérie nebo Rozpaky kuchaře Svatopluka.

Zdroj článku: