Přítelkyně pana ministra aneb májové dostaveníčko s Adinou a Oldřichem

Přítelkyně pana ministra aneb májové dostaveníčko s Adinou a Oldřichem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V nejtěžším období naší historie vzniklo překvapivě mnoho filmů, které patří dodnes k oblíbené zábavě starší generace. V roce 1940 se ve veselohře Vladimíra Slavínského blýskla Adina Mandlová, která tak potvrdila, že má šarmu a talentu na rozdávání.

V komedii se představila jako obyčejná písařka Julinka, která získá souhrou náhod své životní štěstí. Julinka Svobodová se totiž jednoho dne sveze výtahem s ministrem obchodu Horákem, který bydlí ve stejném domě. Tím se dostane „do řečí“, že je politikovou milenkou. Následuje lavina vtipných událostí a nedorozumění, které se mladá žena ani nesnaží vyvrátit, protože si díky drbům polepšila v práci a dostala lepší plat. Firma, kde pracuje, začíná vzkvétat a vypadá to, že její přímluva u údajného milence, ministra, zafungovala. Jenže Julinka nic neudělala a ministra zná jen od vidění jako souseda. Láskou k ní však vzplane syn majitele firmy, ve které pracuje, a protože lidé mají rádi šťastné konce, dočkají se ho i v tomto úsměvném příběhu.

Zkušený režisér Vladimír Slavínský natočil oddechovou podívanou, ve které Mandlová krátce po Kristianovi znovu vytvořila svižně romantický filmový pár s Oldřichem Novým. Role ministra připadla Jaroslavu Marvanovi.

Milovaná i zatracovaná Adina Mandlová

Mezi herečkami své generace vynikala atraktivním vzhledem, šarmem, vtipem a inteligencí.

Adina byla jedinou dívkou mezi čtyřmi sourozenci a byla odmalička hýčkaná a milovaná. Velice rychle přišla na to, jak může svého výsadního postavení využívat, a otec ji pěkně rozmazloval. Jeho lásky si však užila jen osm let, poté zemřel. Na jeho pohřbu neuronila ani slzu. Bolest prožívala odlišně, zlobila se a bouřila.

Po smrti otce pro ni skončily zlaté časy a vystřídala několik tatínků. Byla chytrou studentkou, ale zlobila. Proto ji vyloučili z gymnázia i z pařížského penzionátu. Právě rebelie, živost a atraktivní vzhled, ve kterém dominovaly její velké a krásné oči, velice brzy objevili filmaři a Adina se stala žádaným zbožím ve světě filmu.

Mladá žena si velice rychle uvědomila, že její zhýčkaná povaha z dětství může zafungovat i v dospělosti, když s ní bude důmyslně pracovat. Mužům se jako „diblík“ líbila a uměla si vybírat partnery velice prakticky.

Jejím osudovým mužem se stal Hugo Haas, který jako první uviděl její talent, píli, nadšení a ambice. Z mladé a roztomilé, ale nezkušené dívky se pod jeho vedením stala vkusně oblékaná dáma s patřičným vystupováním, která poutá pozornost pověstnou sebeironií a cynismem. Hugo Haas a Adina Mandlová spolu natočili sedm filmů. Z mladé a sportovně založené dívky se stala ve filmu zhýčkaná a sebevědomá žena z vyšší společnosti.

Druhým významným mužem se v životě Adiny stal režisér Otakar Vávra. Ten si všiml, že má i dramatický talent, a dokázal jí vytvořit několik rolí silných a charakterních žen.

A Adina rozhodně předvedla silný charakter i ve svém životě. Pohrdala autoritami, nikomu se nepřizpůsobovala, nectila zvyky a tradice, vysmívala se zákonům i mravnosti. Často úplně ignorovala city jiných lidí a za svým cílem šla přímou cestou a za každou cenu. Když se pro něco nadchla, nikdo ji nezastavil. Z novinářů si dělala legraci.

Ve filmu si zahrála s největšími hereckými hvězdami, mezi které rozhodně patřila. Po jejím boku se objevoval Oldřich Nový, Raoul Schránil, Saša Rašilov, Zdeněk Štěpánek či Otomar Korbelář.

Byla obsazena i do německého filmu, ale byla na všechny tak drzá, že už ji do dalšího německého filmu nikdo nechtěl.

Pěkná divoška byla i v soukromí. Když šlo o muže, měla ráda pestrost. Okouzlil ji pilot RAF, komunistický malíř i módní návrhář. Pokud šlo o dobrou roli, uměla nasadit své ženské zbraně i u režisérů.

Ani jí se však nevyhnuly smutné události. Porodila mrtvé dítě a jiné už neměla, okusila ponížení ve vězení, musela čelit obvinění z kolaborace a vyvracet fámu o poměru se státním tajemníkem K. H. Frankem. Špínu na ni házeli i ti, kdo sami neměli svědomí úplně čisté.

Nakonec ji už nebavilo se ospravedlňovat a emigrovala. Do Čech se vrátila až na sklonku života. Dožila se 81 let.

Adinu Mandlovou si připomeneme v komedii Přítelkyně pana ministra 1. května na obrazovkách ČT1.

Zdroje článku:
  • filmovyprehled.cz,
  • Pražský deník Roč. 16, č. 138 (16.06.2021), Jana Podskalská,
  • Autorský text