Kultovní hororová komedie Gremlins nestárne ani po 35 letech: Připomeňte si ji s námi

Kultovní hororová komedie Gremlins nestárne ani po 35 letech: Připomeňte si ji s námi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jsou vrcholně roztomilí, ovšem pozor, nekrmit! Kultovní americká hororová komedie Gremlins stále baví diváky i po více než 35 letech od svého vzniku. Jak to se zákeřnými příšerkami dopadne?

Mazlíček z čínské čtvrti

Randall Peltzer navštíví starožitnictví v čínské čtvrti v naději, že tu sežene dárek pro svého syna. Všimne si malé chlupaté bytosti s názvem mogwai. Majitel obchodu pan Wing mu jej ale prodat odmítne.

Vnuk majitele obchodu však zákazníkovi mogwaie, který připomíná plyšového medvídka, tajně prodá. A tak se tento „dáreček“ dostává k Billymu. Nový domácí mazlíček vypadá nevinně, ovšem nic nemůže být dál od pravdy.

Nekrmit po půlnoci

Ke svému kamarádovi dostane Billy i podivné instrukce: Nesmí se vystavit slunečnímu světlu, nikdy se nesmí namočit, a hlavně je absolutně vyloučeno krmit ho po půlnoci. Když Billyho kamarád Pete Gizma, jak se postavička jmenuje, polije vodou, teprve si naplno uvědomí, proč byl poněkud zvláštní „návod k použití“ důležitý.

Gremlini se začnou v krátkém čase nekontrolovatelně množit a armáda příšerek s poněkud zlovolným smyslem pro humor pustoší městečko a terorizuje místní obyvatele. Předvánočně naladěné Kingston Falls si tak vůbec neužívá v klidu atmosféru nejkrásnějších svátků roku. Billy má za úkol napravit katastrofu, kterou nevědomky odstartoval.

Tak trochu antivánoční komedie

Gizma si nakonec musí převzít zpátky pan Wing, který rodině vynadá za její neopatrnost a pronese, že západní společnost stále není na péči o tyto tvorečky připravena. Nakonec však smířlivě poznamená, že Billy by snad v budoucnu mohl být vhodným adeptem pro starání se o Gizma. To si nakonec myslí i Gizmo samotný.

Pokud tak máte chuť na vánoční komedii trochu jinak, která staví na dávce pořádně třaskavého humoru a překypuje trikovými efekty, připomeňte si tuhle už více než tři desítky let starou klasiku, která je právem ve zlatém fondu americké kinematografie.