Michal Isteník, viník hlavní zápletky úspěšného seriálu Kukačky

Michal Isteník, viník hlavní zápletky úspěšného seriálu Kukačky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zahrál si v seriálech Kancl, Trpaslík nebo Rédl. Nejvíce ho ale proslavila až postava Edy v seriálu MOST!, kterou už mu nikdo neodpáře. Teď ale tvůrci Kukaček naložili Michalu Isteníkovi úlohu poněkud rozporuplného Davida, jenž má na svědomí hlavní zápletku oblíbeného seriálu o záměně novorozeňat.

Roli v Kukačkách by mu neschválila ani vlastní matka

Herec Michal Isteník se narodil 11. července 1983, letos tak oslaví kulatiny. Ačkoli je vcelku společenský člověk, nejraději prý tráví čas s rodinou nebo v úzkém kruhu přátel, kteří už ho dobře znají a vědí, že nestojí o žádná pompézní překvapení. Narozeniny tedy nejspíš oslaví hezky v klidu doma, pakliže se ovšem nějakého klidu dočká. Diváci mu totiž poslední dobou nemohou přijít na jméno kvůli roli ředitele školy Davida Holce, jenž v seriálu Kukačky vyměnil novorozené děti dvou rodin.

To, že za výměnou chlapců stojí právě on, se ukázalo na konci úspěšné první řady. S příchodem druhé se tudíž postava Davida dostává do popředí a proměňuje se v opovrhovaného padoucha. Jeho představitel zpočátku neměl tušení, že to bude právě on, kdo děti v porodnici záměrně prohodí. To ostatně Isteník zmínil i v rozhovoru pro deník.cz.

V době, kdy roli přijímal, totiž ještě nebyly hotové scénáře. Znepokojivou pravdu se tak dozvěděl teprve na čtené zkoušce, a to jen pár dní před zahájením natáčení. Vzpomíná také na svou první reakci, kdy si pomyslel, že ho evidentně čeká další role, za kterou jej maminka rozhodně nepochválí. Proto jí raději rovnou zakázal dívat se na poslední díl první série. Dobře věděl, že byla nešťastná už z některých jeho předchozích rolí. Údajně mu dokonce řekla: „Nemůžeš hrát něco normálního, třeba vrahy?“. A to si chudák myslel, že na ni udělá dojem, když bude hrát ředitele – maminka je totiž sama učitelka.

Michal Isteník a David Novotný, TK ke druhé řadě seriálu Kukačky
Michal Isteník a David Novotný, TK ke druhé řadě seriálu Kukačky. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Nad filmy převažují seriály. Michal Isteník bere, co je

Bohužel se zdá, že podobně jako maminka, ba i mnohem ostřeji, reagují i diváci populárního pátečního seriálu ČT. Se šokujícím činem Davida se však musejí popasovat hlavně samotní hrdinové Kukaček. „Když se nad tím zamyslím, ve druhé sérii není postava, která by mi nechtěla dát do držky,“ prohlásil Michal Isteník během tiskové konference České televize a, upřímně, není se co divit.

Přitom bývaly doby, kdy by Isteník sám Davida popsal jako velmi oblíbeného ředitele základní školy na malém městě. „Je s ním legrace, je chytrý a dokáže racionálně řešit problémy. Ne vždy ovšem, a to se týká například jeho vztahu k mariáši,“ řekl před časem o své postavě v rozhovoru pro ČT.

Roli v Kukačkách přijal prakticky okamžitě a jediné, čeho se bál, bylo, zda na ni bude mít dostatek času. Od doby, co ho v roce 2019 proslavila role Edy, majitele restaurace Severka, v komediálním seriálu MOST!, se mu nabídky na další natáčení jen hrnou, ačkoli nad filmy výrazně převyšují seriály. Vedle Kukaček si ještě zahrál např. v seriálech Lajna, Vegani a jelita, Hlava Medúzy, Pálava aj. „Filmů jsem, pravda, natočil mnohem méně, ale určitě to není tak, že bych je striktně odmítal a chtěl se věnovat jen seriálové tvorbě. Prostě beru, co je,“ vysvětlil s úsměvem.

Michal Isteník při natáčení seriálu Pálava
Michal Isteník při natáčení seriálu Pálava. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto