Kniha džunglí: Výlet do říše fantazie nejen pro děti a zábavná fakta o vzniku náročného filmového projektu

Kniha džunglí: Výlet do říše fantazie nejen pro děti a zábavná fakta o vzniku náročného filmového projektu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Atraktivní příběh malého chlapce, který uprostřed džungle zažívá nepředstavitelně zajímavé dobrodružství, lákal filmaře už před mnoha lety. S využitím pokročilých moderních technologií dostala kniha nositele Nobelovy ceny Rudyarda Kiplinga v roce 2016 novou filmovou podobu.

Pod taktovkou amerického režiséra Jona Favreaua a studia Walt Disney znovu ožil příběh sirotka Mauglího, kterého jako batole najde na břehu řeky dobrácký černý panter Baghíra. Mauglí vyrůstá ve vlčí smečce, ale jen do té chvíle, než se džunglí začne prohánět pověstmi opředený a velmi obávaný lidožravý tygr Šer Chán.

Právě v tom okamžiku si Mauglího početná adoptivní rodina uvědomí, že je zapotřebí dostat lidské mládě zpátky k lidem. Na svých cestách Mauglí potkává spoustu zajímavých tvorů. Medvěda Balua, krajtu Ká, stádo slonů, opičího krále i samotného Šer Chána.
Hlasy zvířecím hrdinům propůjčili v původním znění Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Scarlett Johansson nebo třeba Christopher Walken.

Zábavná fakta z filmu Knihy džunglí

Nejnovější verze Knihy džunglí má jedinečný vzhled a styl. 

Mauglí má ve filmu červenou bederní roušku, ale kostýmní návrhářka Laura Jean Shannon to neměla jednoduché. Nakonec vzniklo bederních roušek hned 16 a každá měla svou specifickou funkci při natáčení různých scén. Jedna z nich měla například vestavěný ochranný mechanismus pro scénu, kdy chlapec visí na větvích stromů a na útesu.

Mauglí na větvi
Mauglí na větvi | Zdroj: FTV Prima / Walt Disney Studios

Filmová magie

Tým MPC byl zodpovědný za animaci více než 70 druhů tvorů, vytvoření 100 milionů listů a simulaci země, ohně a vody. Tým více než 800 umělců, počítačových grafiků, strávil na projektu více než rok. Tvůrci digitálně vybudovali většinu prostředí džungle, která se ve filmu objevuje, a vytvořili mech, kůru, skálu, trávu, stromy, listy, které byly inspirovány skutečnými listy, které se nachází v Indii. Virtuální prostředí tvoří 80 procent filmových políček.

Filmaři využili technologii motion-capture, která jim pomohla vizualizovat celý film ještě před zahájením živé akční produkce. Tento proces zahrnuje speciální tělové obleky zdobené tečkami, které se přenášejí do počítače. Dokonce i režisér Jon Favreau se hodil pro vybrané scény.

Jednou z výzev, kterým filmaři čelili při spárování živého Mauglího s CG zvířecími protějšky, bylo, že uměle vytvořená stvoření nebyla schopna vrhat stíny na skutečného Mauglího. Vedoucí vizuálních efektů Rob Legato vyvinul systém, který umožnil filmařům promítat na Mauglího světlo a stíny, které představují stvoření, jež se pohybují v jeho blízkosti.

Mauglí se ve filmu zabývá hodně medem. Sladké věci se ukázaly jako náročné pro filmaře, kteří chtěli, aby to vypadalo autenticky, ale stále vizuálně přitažlivě. Bylo třeba zvážit barvu a viskozitu a také to, jak vyrobit plástev, ze které med pochází.

Film je k vidění 30.12. na Primě.

Zdroje článku: