Nezapomenutelná Audrey Hepburn jako mladá a divoká indiánka

Nezapomenutelná Audrey Hepburn jako mladá a divoká indiánka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Co se nepromíjí (známý i jako Nezničitelní, nesmiřitelní) – hollywoodská filmová klasika s jednou z nejkrásnějších hereček všech dob, která umí i po létech dojmout k slzám.

O poselství filmu

I když je tento film označovaný jako western, není to úplně přesné a ve snímku určitě převažují prvky dramatu. I po létech ovšem umí jasně sdělit své poselství.

Film je o lásce, nenávisti, starých křivdách, o síle rodinných a krevních pout, o netoleranci k jiným kulturám a o nesmyslnosti násilného řešení problémů. Násilí plodí zase jen násilí a smrt, jako jeho důsledek, je nevratná.

Celý film doprovází dobře zvolený hudební doprovod od Dimitrie Tiomkina.

O ději

Díky jednomu činu, který byl myšlený v dobré víře, se dostane mnoho lidí do situace, kdy musí zrevidovat své životní hodnoty a ty nejintimnější city. Zaslepenost, předsudky a bezdůvodná nenávist obrácená vůči dívce, která je vlastně sama obětí, ovlivní natrvalo život mnoha lidí.

Herecké obsazení

Vše se točí kolem na pohled křehké Rachel, která žije pod ochranou svých nevlastních bratrů až do okamžiku, než se dozví, že je vše jinak a ona má v sobě krev divokou jako příroda, která ji obklopuje.

S grácií sobě vlastní, roli krásné Rachel ztvárnila Audrey Hepburn, která za práci na filmu dostala na tu dobu pro ženu snový honorář 200 tisíc amerických dolarů a rázem se ocitla v centru hollywoodské elity.

Nejde nezmínit chlapáka Burta Lancestera, který je zde v roli nevlastního bratra Rachel, ale jeho silné city jsou jiné než bratrské.

Audrey Hepburn (4. 5. 1929 – 20. 1. 1993)

Drobná dívka byla ve světě amerického filmu jako zjevení z jiné planety. Svět v té době obdivoval kypré tvary Marylin Monroe a najednou pozornost upoutala sotva padesátikilová okatá Belgičanka, která v krátké době dokázala prorazit ve filmu, a navíc vnést do ženských šatníků svěží módu, po které šílely ženy nejen v Americe.

Byla to právě Audrey, kdo proslavil Givenchyho jednoduché střihy oblečení s geometrickými vzory, černé roláky, tříčtvrteční délku kalhot, černé polobotky s bílými ponožkami, hranaté výstřihy i jednoduché hladké kostýmy.

Ženy odhodily mašle, krajky a volány a začaly si plnit šatníky jednoduchými a příjemně nositelnými praktickými modely po vzoru Audrey.

Amerika milovala Audrey Hepburn. Herečka zemřela v den, kdy byl do funkce prezidenta USA oficiálně jmenovaný Bill Clinton. Oznámení o její smrti přerušilo všechny přímé přenosy ze slavnostního jmenování.