Kvíz: Zajímavosti o Krkonošských pohádkách. Přiučte se a své nově nabyté znalosti otestujte v našem kvízu

Kvíz: Zajímavosti o Krkonošských pohádkách. Přiučte se a své nově nabyté znalosti otestujte v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý film či seriál je obklopen zajímavostmi, o kterých ví jen opravdoví fanoušci. Jak jste na tom vy s Krkonošskými pohádkami? Nejste-li fanatici, přinášíme vám zajímavosti o této již klasické pohádce.

Krakonoš je pojmenován po Krkonoších, kde hlídá rovnováhu, Anče (Anna) a Kuba (Jakub) jsou jedna z nejběžnějších jmen a hajnej je název povolání. Proč se tedy Trautenberk jmenuje Trautenberk, a ne nějak jinak? Existuje přece tolik šlechtických jmen, která působí vznešeně a hrdě. Milostpánovo jméno v němčině znamená útulná hora. Traut může znamenat i milý. V obou případech je opak pravdou, a to kvůli nechvalně proslulému charakteru jeho nositele. Proč tedy Trautenberk? Jméno bylo inspirováno skutečným šlechtickým rodem, a tito lidé dokonce sídlili v okolí Krkonoš. Tento rod existuje dodnes a svého času slávy vlastnil statky v Podkrkonoší.

Další zajímavostí je, že byl pohádkový seriál zvolen nejoblíbenějším Večerníčkem, a to když probíhalo hlasování mezi diváky.

Sojku Bonzačku, přesněji její loutku, vedla manželka herce, který ztvárnil postavu Trautenberka. Sám herec Ilja Prachař postavu Trautenberka později velmi nenáviděl, a to hlavně z toho důvodu, že za jeho plotem stáli rodiče s dětmi a ukazovali svým potomkům to, jak vypadá Trautenberk. Sám herec z toho byl natolik naštvaný, že na ně vulgárně nadával, aby odešli od jeho plotu.

Krkonošské pohádky se natáčely převážně v barrandovském ateliéru, kde ve stejnou dobu probíhalo natáčení Vítězného lidu. Nezřídka se stávalo, že se Krakonoš setkával s prezidentem Benešem. Herec Krakonoše byl ve skutečnosti nekuřák. Při natáčení se musela dělat každou chvilku pauza, neboť postava Krakonoše bafá z dýmky. Malá chybička ve scénáři mohla poplést velké množství dětí, když Anče uvede k životu pstruhů životní cestu lososů.

Jako scenáristka byla uváděna Zdena Podhrádská. Nicméně ta scénář nenapsala. Pravou autorkou byla Božena Šimková, která kvůli skandálu z roku 1968 s neschvalováním vstupu vojáků na území ČSSR měla plný zákaz kreativní tvorby do veřejné televize. Ve své době se jednalo o nejdražší barevný film, který bylo možné sehnat, jelikož se natáčel na Kodak. Seriál byl natáčen v noci, protože ve dne se natáčel jiný film. Herci tak přijížděli na natáčení po ukončení svých divadelních představení a z ateliéru odjížděli v pět ráno.

Společně jsme se přiučili něčemu novému. A pokud jste věděli naprosto všechno, pak vám gratulujeme. Jen malé procento lidí se o tento seriál zajímalo do hloubky, přestože příběh i ztvárnění postav herci jsou legendární.

Zdroje článku: