„1984” je Orwellova zfilmovaná verze budoucnosti, která sedí i po 71 letech

„1984” je Orwellova zfilmovaná verze budoucnosti, která sedí i po 71 letech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Britský spisovatel George Orwell v roce 1949 vydal román, v němž popsal antiutopii, příšernou vidinu budoucnosti, která dle jeho předpokladů měla být realitou již v roce 1984. Právě v tom roce byla vytvořena také filmová verze příběhu.

Ona strašlivá budoucnost se odehrávala ve fiktivní zemi Oceánie, která byla ovládaná totalitní vládou. Ta jasně hlásala svoji ideologii, považovala ji za jedinou správnou a trestala jakékoli známky odporu. Pokud se kdokoli dostal do konfliktu s vládou, byl popraven a v některých případech byly veškeré záznamy o jeho existenci smazány. Oficiální ideologií je tzv. Angsoc a její ústřední hesla zní:

  • „Válka je mír. 
  • Svoboda je otroctví.
  • Nevědomost je síla.”

Od lidí se neočekávalo, že by samostatně mysleli, naopak to bylo pro fungování státu jako celku nevyhovující. Lidé byli sledování naprosto všude, včetně jejich vlastních domovů. Lidská existence a individualita na takovém místě ztratila podstatu, svět působil jako temné, nudné místo.

Režisér filmového zpracování Michael Radford jakoby už tušil, o čem tenkrát Orwell psal. Snímek diváka atmosférou ani dramaturgicky nenudí, možná už jen protože hlavní postava Winstona Smithe, který prahne po navrácení svobody, je nám svým způsobem blízká.

Je vcelku zábavné sledovat, jak 35 let dopředu spisovatel poměrně přesně odhadl, jak bude politika a životy obyčejných lidí vypadat. Dá se to dokázat na nám vlastním příkladu. Komunistický režim, tak jak ho známe, byl tenkrát ještě v plenkách. V onom 84. roce však právě Čechoslováci žili pod nadvládou režimu, který špehoval, soudil a popravoval svůj lid za zločiny proti jejich ideologii. Zda se Orwellova antiutopie opravdu stala skutečností, to po zhlédnutí filmu můžete posoudit sami.

„Velký bratr tě sleduje!”