Kateřina Macháčková ráda vzpomíná, jak se jí žilo na zámku jako učitelce Králové

Kateřina Macháčková ráda vzpomíná, jak se jí žilo na zámku jako učitelce Králové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Život na zámku byl ve své době (1995–1998) rozsáhlý seriálový projekt a role učitelky Králové herečce a spisovatelce Kateřině Macháčkové přinesla velkou popularitu.

Ta jí pomohla prosadit se jako spisovatelka, protože právě psaní se stalo její velkou vášní a se známým jménem se jí podařilo oslovit více čtenářů.

Dcera legendárního herce a režiséra Miroslava Macháčka vypadá i po více než čtvrt století od natáčení stále dobře. I ona si najde čas, když seriál Život na zámku reprízují a u kávy si ráda zavzpomíná na natáčení 26 dílů, během kterých mohla pracovat s celou řadou skvělých lidí.

Když dostala nabídku k práci v seriálu, neměla zrovna moc nabídek na natáčení. Paradoxně to bylo také kvůli tomu, že na svůj věk vypadala příliš mladá. Jenže na mladé role byla „příliš stará“ kvůli skutečnému věku a na ty postarší postavy se zase režisérům jevila moc mladá.

Role učitelky Králové jí přinesla zvučné jméno a další herecké příležitosti v divadle. Seriál totiž v devadesátých letech přitáhl k obrazovkám každý týden miliony diváků, kteří s napětím sledovaly osudy obyčejné rodiny, která se z panelákového bytu přestěhovala na zděděný zámek, odkud byla zase po čase vyhnána.

Sympatickou učitelku Královou život nešetřil. Náročné povolání jí komplikovaly vztahy ve škole a doma prožívala se svými dětmi jejich osudy, kdy nevykročily do světa dospělých úplně nejšťastněji. To vše jí ještě stěžoval záletný manžel a boj o střechu nad hlavou.

Herečka v rozhovoru pro idnes.cz přiznala, že od dob natáčení s ní vlastně seriál stále je. S celou řadou herců, jako je třeba Kateřina Hrachovcová, Tomáš Töpfer nebo Petr Rajchert je stále v přátelském kontaktu. Natáčení pro ni byla srdcová záležitost a všech 26 dílů si užila. Během natáčení se potkala i velmi uznávanými herci, jako byl Jaroslav Moučka a Jiřina Jirásková.

Přestože s Jiráskovou točila často, herečka si od svých kolegů držela odstup, Moučka byl naopak velmi srdečný a příjemný člověk, se kterým byla radost pracovat.

Hlavní seriálové role byly původně určeny pro Dagmar Havlovou a Jiřího Bartošku. Poměrně neznámým tvůrcům se nepodařilo tyto celebrity získat. Dagmar Havlová měla v té době další dva projekty, a tak padla volba na Macháčkovou.

Kateřina Macháčková kdysi uvažovala o studiu matematiky, a tak ji role blond učitelky matematiky přišla hodně zajímavá. První díly natáčení musela nosit paruku, protože byla v té době ostříhaná na krátko a byla zrzavá. Ale vlasy dorostly a paruku mohla odložit.

Dagmar Havlová nakonec přijala drobnou roli hraběnky Esperkové.

Na natáčení na zámku Roztěž jihozápadně od Kutné Hory Kateřina Macháčková ráda vzpomíná. Zámek byl v minulosti oblíbeným místem českých filmařů a natáčel se zde film Setkání v červenci nebo Poklad byzantského kupce.

Zdroje článku: