Chalupáři: Jak to měl Menšík s řízením autobusu a kde byly ty největší herecké mejdany v historii

Chalupáři: Jak to měl Menšík s řízením autobusu a kde byly ty největší herecké mejdany v historii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V seriálu Chalupáři si Vladimír Menšík zahrál malou, ale nezapomenutelnou roli záletného řidiče Tondy Čiháka. O Menšíkovi se tvrdí, že byl jediným komikem, který měl i v soukromí stále dobrou náladu, a to i v době, kdy už byl nemocný. Bavit lidi bylo jeho celoživotním posláním.

Všichni, kdo měli možnost si s hercem zahrát, věděli, že hrál vždy absolutně naplno. Nikdy si dopředu nic nezkoušel a celé své umění předváděl už od prvního záběru.

Velký problém ovšem nastal, když měl Menšík řídit autobus. Režisér Filip sice neměl v plánu ho nechat řídit autobus plný lidí, ale očekávalo se, že bude umět alespoň nastartovat a být dostatečně přirozený, aby se s ním mohlo natočit pár záběrů. Dokonce měl absolvovat i školení profesionálních řidičů, ale tam byl jen dvakrát a víc se tam neukázal.

Menšík tvrdil, že jen když si sedne tak vysoko za volant, tak se mu točí hlava. Nakonec všechny záběry musel natočit profesionální řidič a kvůli nedokonalému střihu se dokonce objevil i v několika záběrech.

Ostuda s řízením autobusu ovšem Menšíkovi nijak nevadila a natáčení si užíval. Nebyl jediným šprýmařem, který všechny bavil. Josef Hlinomaz, který hrál starého Makovce, jehož vnučka si potom vzala Slávka, vnuka Humla, pro srandu také nemusel jít daleko.

Menšík a Větrovec, zdroj: Ivan Minář / © Česká televize

Vladimír Menšík nebyl jediný, kdo bojoval s dopravním prostředkem. Josef Větrovec se musel potýkat s motocyklem, na kterém nikdy předtím neseděl. V scénáři měl několik záběrů, kde odjíždí ze scény, a to za něj nikdo udělat nemohl.

Chtělo se po něm, aby se alespoň naučil rozjezd, ale i to bylo pro předsedu místního JZD nad jeho síly a několikrát nezabránil ošklivému pádu. Nakonec už byl z motorky tak vystresovaný, že ji ani nenastartoval, a tak ho filmaři vždy roztlačili z kopce, aby kousek jel.

Stella Zázvorková si v seriálu zahrála tak malou roli, že si ji možná jen málokdo vybaví. Byla manželkou Brabce v podání Josefa Beyvla.

Naprosto jinou roli však herečka předváděla, když se dotočilo.

O Stelle Zázvorkové bylo známo, že byla výtečná kuchařka a ve svém bytě hostila na bujarých večírcích své herecké kolegy. A nejinak tomu bylo v době natáčení seriálu a často herci ani nedorazili domů a od Stelly se jelo rovnou do Višňové natáčet. Na flámování byli herci zvyklí a prohýřená noc jim nevadila.

Kdo se potom mohl divit, že se Menšíkovi za volantem točila hlava a Větrovec padal z motorky.

Zdroj článku:
  • autorský text