Kam se ztratila „Malá mořská víla“ a proč nevyužila naplno svůj herecký talent

Kam se ztratila „Malá mořská víla“ a proč nevyužila naplno svůj herecký talent
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jméno Miroslavy Šafránkové bylo vždy tak trochu v pozadí za její starší a slavnější sestrou Libuškou. Ale i ona dostala několik ohromných hereckých příležitostí, které ovšem nakonec nedokázala úplně využít.

Obě sestry měly k umění hodně blízko od útlého dětství a starší Libuška ráda své mladší sestře dávala ohledně herectví cenné rady. Přestože se spekulovalo o rivalitě, ani jedna ze sester se nikdy k něčemu takovému nevyjádřila.

Miroslava získala svou první roli ve filmu pro dětské publikum Přijela k nám pouť v roce 1973. O rok později následovala hlavní role ve filmu Robinsonka. To byl okamžik, kdy mohla zkusit hereckou profesi brát vážně. Ona ale nikdy tak moc po herectví neprahla. Dokonce šla studovat na textilní průmyslovku.

Když přišla nabídka na krásnou roli v pohádkovém příběhu Malá mořská víla, rodiče už pochopili, že mladší dcera bere herectví spíše jako koníčka a byli proti, aby šidila školu na úkor natáčení. Ona ale slíbila, že se bude učit ještě usilovněji, a tak nakonec přece jen v nevšedním zpracování pohádky vytvořila hlavní roli. Karel Kachyňa obsadil do jedné z vedlejších rolí i její starší sestru.

Miroslavu vybral režisér velmi dobře a před kamerou působila až étericky. Lidem tekly v kinech slzy, protože příběh z pera Hanse Christiana Andersena je plný tragické lásky a dramatu. Ani dobré kritiky a popularita však Miroslavu nepřivedly ke změně postoje pro svůj další život. K herectví se ale ráda občas vracela.

Životní roli vytvořila ve filmu Jak svět přichází o básníky, kde si zahrála Borůvku, první velkou lásku Štěpána Šafránka. Přestože už měla v době natáčení 23 let, vypadala jako školačka. Chemie s Pavlem Křížem jim fungovala tak dobře, že jim celý štáb fandil, aby se dali dohromady.

Jenže krátce poté se Miroslava odstěhovala do západního Německa, kde studovala ekonomickou fakultu. Se svým německým manželem odjela dokonce na tři roky do Mexika.

Jenže manželství se dostalo do krize, která vyvrcholila v rozvod a v roce 1989 se herečka vrátila do Čech. I v tento okamžik se mohla naplno herectví věnovat, ale to nechtěla a jak později prohlásila, necítila se před kamerami ani moc dobře.

Přesto neodmítla roli v pokračování seriálu o Arabele, kde vystřídala původní herečku Janu Nagyovou, která se rovněž vdala do Německa. Miroslava také pokračovala ve studiu na VŠ a získala inženýrský titul. Další herecké nabídky odmítala a se svým druhým manželem překladatelem Miroslavem Drozdou si založila tiskovou a mediální agenturu.

Zdroje článku: