Jsou Simpsonovi rasisté aneb proč se změnil dabér Apua

Jsou Simpsonovi rasisté aneb proč se změnil dabér Apua
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Současnou společností silně rezonuje problematika rasismu. Otázkám rasové korektnosti se tak nevyhnula ani populární žlutá rodinka. Proč se musely změnit některé hlasy oblíbených postav?

Hank Azaria končí jako Apu

V tuzemsku tuto změnu nepoznáme, v USA se však fanoušci budou muset připravit na to, že jejich oblíbené postavy začnou promlouvat jinými hlasy. Produkce totiž oznámila, že se na namlouvání animovaných postaviček přestanou podílet výhradně bělošští herci.

Nový hlas tak dostane například indický prodavač Apu. Původní dabér Hank Azaria se nakonec pod tlakem aktivistů sám rozhodl své role vzdát. Hrozilo tak, že Apu bude muset ze seriálu definitivně zmizet, nakonec však bylo rozhodnuto, že oblíbený hrdina, který je v show už od první série odvysílané v roce 1990, zůstane.

Je indický prodavač zobrazen stereotypně?

Postavička údajně podporuje stereotypní zobrazení této menšiny. Našli se ale i tací, kteří se seriálového indického imigranta pohotově zastali s tím, že Simpsonovi jako celá show si zkrátka tak trochu střílí z nejrůznějších stereotypů.

Ind s charakteristickým akcentem dokonce nepobouřil ani mnohé z těch, jichž se problematika přímo dotýká. Spisovatel a novinář Bhaskar Sunkara vyjádřil ve svém názoru pro deník The Guardian, že je pozitivní, že se vůbec již před lety Ind na obrazovce objevil a této menšině byl věnován prostor. Poukázal také na to, že postava má i mnoho kladných vlastností.

Simpsonovi v Česku

Ačkoli českých příznivců seriálu se změna nikterak nedotkne, oznámení rezonuje i u nás. Sám představitel jednoho z klíčových hlasů Martin Dejdar, který dabuje Barta, se nechal slyšet, že rozhodnutí seriálových tvůrců nerozumí.

Faktem je, že seriál se ve své původní podobě, jak dále poznamenal Dejdar, vysílá už několik desítek let, a to s velkým úspěchem. A doposud původní koncepce nikomu nevadila. Je tak otázkou, zda se skutečně vykreslení některých postav mohlo mnohých dotknout nebo v satirickém kresleném seriálu zkrátka musíme s podobně nekorektním humorem počítat a bez něj by Simpsonovi už nebyli tím, čím dnes jsou.