Kvíz: Já už budu hodný, dědečku: Jak se ze sobeckého herce vyklubal hodný chlapec

Kvíz: Já už budu hodný, dědečku: Jak se ze sobeckého herce vyklubal hodný chlapec
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Theodor Bergner, hlavní postava filmu, nežije skromným životem. Smyslem jeho žití je škodolibě zhoršovat náladu ostatním. Nic ale netrvá věčně. Připomeňme si tento starší film kvízem.

Film Já už budu hodný, dědečku! nám v podstatě říká, že karma existuje a každý bude za své hříchy potrestán. Pojďme si společně zrekapitulovat, o čem film je. Pak teprve budete připraveni na náš kvíz týkající se tohoto povedeného filmu. Co se může stát, když potkáte kouzelného dědečka a ignorujete jeho rady? Herec Theodor Bergner ví své. Udělal tu chybu, že dědečka neposlechl a dál žil svým nespořádaným životem. A brzy se mu to vymstilo. Theodor je pražský herec, kterému nikdo neřekne jinak než Dóďa. Jednou dostal roli, která jako by na něho čekala. Měl hrát v divadle Misantropa, konfliktní postavu, která je škodolibá a všechny kolem sebe nesnáší z nejrůznějších důvodů. Vtip je v tom, že představitel této postavy má úplně stejný charakter. Pouze v médiích se přetvařuje, aby budil dojem vzorného člověka.

Při jedné ze svých cest vlakem potkává staříka, který je ve skutečnosti kouzelným dědečkem. To Theodor ještě neví. Děd ho nabádá, aby se nad sebou trochu zamyslel, herec však ignoruje všechno, co dědeček říká. Jakmile vystoupí z vlaku, na celou záležitost zapomene. Kouzelný dědeček se mu ale brzy připomene, přestože ho nenavštíví osobně. Zanedlouho se herci začnou dít podivné věci. Začne být trestán i za to, za co nemůže. Vše odstartuje žárlivý muž, který ho zmlátí, protože nepochopí jeho nezáviděníhodnou situaci.

Theodor se postupně setkává se všemi, kterým v minulosti ublížil, avšak příjemná setkání to rozhodně nejsou. A podivnosti se netočí jen kolem hlavní postavy. I samotné natáčení snímku neprobíhalo vždy v klidu. Podívejme se na některé příběhy, které se s natáčením pojily. Například když se natáčela scéna, v níž hlavní postava trestá výpraskem Emilka, scéna dlouho nebyla natočená dost dobře a několikrát se opakovala. Rodiče herce, který hrál Emila, si poté stěžovali ve studiu Barrandov na to, že jejich syn přišel domů s podlitinami.

Dóďovu manželku měla hrát hercova vlastní manželka, ale zrovna měli nějaké problémy a kvůli napětí mezi nimi nakonec manželku postavy ve filmu hrála Alena Vránová. Nejhorší příhoda byla, kdy herec Václav Lohninský zkolaboval přímo uprostřed natáčení. Poslední zajímavost z natáčení je, že vlakové scény vůbec nebyly natáčeny ve vlaku, nýbrž v ateliéru. Za okny se promítala trasa z Prahy do Berouna, která byla natočena zvlášť.

Ve filmu se objeví hláška, která dnes slouží jako skrytý vtip. Hlavní postava říká: „Ten sdružený telefon nám byl čert dlužen.“ Je to reference na tehdejší dobu, kdy číslo pevné linky bylo přidruženo několika domácnostem a nezřídkakdy se stalo, že pokud někdo chtěl někomu volat, mohl slyšet telefonát někoho jiného se stejným číslem.

Pojďme se už vrhnout na kvíz, který donutí váš mozek vybavit si podrobněji děj filmu. Přejeme vám hodně štěstí a co největší počet správných odpovědí.

Zprvu se zdá, že všechno byl pouhý sen a celou dobu nás tahali za nos. Nicméně poté přišel druhý zvrat, že to sen vlastně nebyl, když se herec ztrapní v přímém přenosu. Naštěstí se tomu všichni spíše zasmějí. Na samotném konci filmu je vyřčeno jeho jméno. Tím film končí, viník je napraven a začíná žít spořádanějším životem. Zakončení, které se dalo čekat, některé diváky ale zklamalo. Mrzelo je, že už neuvidí další vylomeniny.

Zdroje článku: