I filmový detail může zabrat dost času, aneb natočit tyto scény trvalo velmi dlouho

I filmový detail může zabrat dost času, aneb natočit tyto scény trvalo velmi dlouho
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natočit skvělou scénu, na kterou budou diváci vzpomínat, je velmi důležitá součást natáčení filmu. Někdy mají filmaři štěstí, a legendární scéna se zrodí z náhody (např. téměř nehoda s taxíkem a hláška „Hey, I´m walking here“ od Dustina Hoffmana), někdy je ale potřeba danou scénu pořádně připravit.

Tyto scény nebyly jednoduché:

James Cameron strávil dva dny s pátráním po správném kusu dřeva, na kterém by mohla Rose bezpečně plavat. Důležité bylo, aby se rekvisita nepotápěla až moc, ale taky ne až moc málo. Mělo být evidentní, že by se s jednou další osobou na povrchu potopila (což odpovídá i na otázku, jestli by Jack náhodou nepřežil na dveřích – nepřežili by oba).

Úvodní titulky planetárního eposu Star Wars patří mezi filmovou klasiku. Sice ve vesmíru létající titulky netrvají déle než pár minut, samotné natáčení se ale natáhlo na tři hodiny. Nejprve byly natočené tři různé verze původního textu a následovně titulky v několika cizích jazycích.

Film „Gravitace“ z roku 2013 se dočkal sedm Oscarů a patřil v tu dobu mezi nejvýdělečnější filmy roku. Málokdo ale ví, že produkce trvala o hodně déle, než by se čekalo. Celkem dva a půl roku se staral několikačlenný tým o animaci a o CGI filmu. Až poté se režisér Alfonso Cuarón rozhodl natočit film s opravdickými herci. Následovně museli animátoři veškeré efekty předělat.

1931 se dostal do světových kin Charlie Chaplinův film „Světla velkoměsta“, jeho první zvukový film. A asi právě proto byla jedna speciální scéna točena neuvěřitelných 342krát. Při tom se jednalo pouze o prostou větu „Kytku, pane?“ Charlie Chaplin vyžadoval absolutní dokonalost, byl vyhlášený perfekcionista, proto bylo zavedení zvuku pro herce možná negativní novinkou.

Stanley Kubrick byl dalším, docela šíleným, perfekcionistou. Nezapomenutelný je natáčení výtahové scény ve filmu „Osvícení“, které se táhlo přes několik týdnů. Ještě šílenější je jen scéna z filmu „Spalující touha“, kde musel Tom Cruise projít dveřmi, a to celkem 95krát. Na víc je tato scéna tak nepodstatná, že si většina ani nevzpomene, kde přesně tato scéna vlastně je.