Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů, osmý díl světoznámé ságy, který si vysloužil obdiv i odsouzení (TV tip)

Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů, osmý díl světoznámé ságy, který si vysloužil obdiv i odsouzení (TV tip)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z dílny režiséra Riana Johnsona rozdělil fanoušky Hvězdných válek. Část fanoušků si film zamilovala díky neotřelému přístupu k zavedeným postavám a příběhovým prvkům, ta druhá jej právě pro tento přístup odsuzuje. Osmá epizoda hvězdné série již dnes ve 20:20 na Nově.

Tři příběhové linie

Samotný příběh Posledního z Jediů sleduje tři příběhové linie, které se postupně spojí do velkého finále. V jedné z těchto linií sledujeme Odboj pod vedením princezny Leiy pokoušející se uniknout před hlavní flotilou Prvního řádu. Tento úkol jim má usnadnit špionážní mise, na kterou se na vlastní pěst vydává Finn a mechanička Rose Tico.

Poslední příběhová linie pak navazuje přímo na předchozí film a sleduje Rey, která se snaží přesvědčit Luka Skywlakera, aby se postavil po jejím boku Prvnímu řádu pod vedením nejvyššího vůdce Snoka. Zároveň se dále rozvíjí její spojení s Kylo Renem, kterého se snaží zachránit ze spárů Temné strany.

Temnější pojetí celé ságy

Velké množství fanoušků a kritiků mělo problém s předchozím dílem Star Wars, nazvaným Síla se probouzí, protože až příliš připomínal úplně první díl Star Wars, který Georg Lucas vytvořil.

Od režiséra osmého dílu, Riana Johnsona, se tedy očekávalo, že ságu obohatí o nové elementy, které by osmý díl a novou trilogii obecně odlišily od původních šesti filmů. Inspirací pro Riana Johnsona byl především spin-off film Rogue One: Star Wars Story, který ukázal, že i drsnější a temnější ladění může ve světě Star Wars fungovat.

Kontroverze

Jak již bylo řečeno, Poslední z Jediů si nevysloužil pouze pozitivní reakce, právě naopak. Poslední z Jediů patří mezi takové filmy, které vyvolávají u části fanoušků vztek a rozhořčení.

Většina vzteku je spojená s nerespektováním postav z první a druhé trilogie Star Wars, dále pak s postavami Rey, v podání Daisy Ridley, admirálky Holdo, a mechaničky Rose Tico. Kelly Marie Tran, které ztvární právě Rose Tico byla nucena opustit většinu sociálních sítí kvůli nenávistným komentářům, zaměřeným na její osobu.

A věděli jste, proč Star Wars: Klony útočí vydělaly nejméně peněz?