Ani v poslední seriálové adaptaci románu Hrabě Monte Cristo neztratila Ornella Muti svůj šarm

Ani v poslední seriálové adaptaci románu Hrabě Monte Cristo neztratila Ornella Muti svůj šarm
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Román Hrabě Monte Christo Alexandra Dumase st. patří, spolu s historickým románem Tři mušketýři, k nejznámějším francouzským příběhům, které lákaly filmaře už při zrodu filmového průmyslu. U nás byl příběh známý už od roku 1861, kdy vyšel poprvé knižně.

Děj se odehrává v těžké době, konkrétně po pádu Napoleona až do revoluce v roce 1830. Hlavním hrdinou je Edmond Dantès, který se kvůli závisti druhých ocitne nespravedlivě odsouzený a odvlečený do vězení v pevnosti If, aby o něm už svět nikdy neslyšel. Za jeho uvězněním stojí především jeho láska ke krásné Mercedes, na kterou si brousil zuby jiný muž, a také politické pletichy spojené s bojem o moc.

Edmond Dantès strávil ve vězení bez soudu mnoho let. Po období samoty se spřátelil se svým sousedem, do jehož cely se prokopal v domnění, že si razí cestu ven. Starý Abbé Faria naučil Edmonda celou řadu užitečných věcí a pomohl mu také odhalit, proč vlastně skončil ve vězení. Než starý muž zemřel, svěřil Edmondovi tajemství o ztraceném pokladu kardinála Spady. Edmond ukryl tělo mrtvého přítele do své cely a vlezl si do jeho rubáše. Dozorci těla vězňů házeli do moře, a tak se Edmond dostal na svobodu.

Získaných znalostí a pokladu použil k tomu, aby se pomstil lidem, kteří ho připravili o život, který si plánoval s Mercedes.

V roce 1998 se francouzští tvůrci rozhodli oživit starý příběh ve čtyřdílné minisérii. Na výpravě se opravdu nešetřilo a návrat do Paříže roku 1838 umocnilo i herecké obsazení Gérarda Depardieua a Ornelly Muti.

Zajímavosti o italské hvězdě

Právě Ornella Muti patřila v mládí k nejvyhledávanějším italským herečkám. Byla to právě ona, která ze své „vady na kráse“ (nedokonalost chrupu) dokázala udělat ve filmovém průmyslu přednost.

Ornella Muti ve scéně filmu Le Monache di Sant'Arcangelo (1973),
Ornella Muti ve scéně filmu Le Monache di Sant'Arcangelo (1973) | Zdroj: veřejná doména / Creative commons, CC-BY

Herečka, o které se psalo jako o jedné z nejkrásnějších žen světa, se narodila v Římě v roce 1955 jako Francesca Romana Rivelli. Krásu zdědila po estonské matce a temperament po neapolském otci. Otec talent své dcery přehlížel, protože v ní viděl studentku medicíny. Zemřel však příliš brzy na to, aby dceru ohlídal, a tak už v patnácti letech ji diváci mohli obdivovat v dramatu Nejkrásnější manželka. O čtyři roky později porodila dceru Naike, kterou měla se španělským producentem. Vzala si ovšem herce Alesia Orana, kterého potkala při natáčení prvního filmu. Po šesti letech se rozvedla.

V sedmdesátých letech Ornella byla nejen italskou hvězdou, ale začínali se o ni zajímat i zahraniční režiséři. Její sexappeal, dlouhé vlasy a „kočičí oči“ dokázali ocenit i diváci. Hrála většinou prosté dívky s moderním pohledem na život. Nebyla ani žádná stydlivka a ukazovala ve filmech víc, než bylo v Itálii běžné. Slavná však zůstala především v Evropě, přestože se objevila i v Hollywoodu. Neúspěch v Americe ji však neodradil a brala ho jako tvrdou a užitečnou školu. U nás ji nejčasněji vídáme v americké komedii Oscar z roku 1991.

Ornella Muti 1995
Ornella Muti, 1995 | Zdroj: Dmitry L. Medvedev / Shutterstock

V roce 1998, kdy byla už dva roky babičkou, se italská kráska přijela podívat i do České republiky, aby zde propagovala svůj parfém a byla hostem filmového festivalu ve Varech. Vrátila se o dva roky později na festival dětského filmu ve Zlíně.  

Se svou dcerou Naike si zahrála v několika filmech a rovněž v minisérii Hrabě Monte Christo, kde její dcera hrála mladou Mercedes. Ornella poté pokračovala v podobě zralé, ale stále okouzlující Mercedes.

Minisérie Hrabě Monte Christo je k vidění v sobotu večer a ve středu odpoledne na ČT2.

Zdroje článku: