Zlatá labuť: Tři lásky Petra Kučery diváky moc nenadchly. Chyběla vášeň a ta správná chemie

Zlatá labuť: Tři lásky Petra Kučery diváky moc nenadchly. Chyběla vášeň a ta správná chemie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od jedné z hlavních postav většinou diváci očekávají velký milostný příběh. Původně to asi bylo v plánu i mezi majitelem Zlaté labutě Petrem Kučerou a pouliční zlodějkou Bárou Veselou, která se rozhodla využít situace a vzít místo prodavačky v prestižním, nově otevřeném obchodním domě.

Bářina cesta Petrovým životem

Bára zapadla mezi kolegyně a už od prvních dnů nemohla z majitele obchodu spustit oči. I jemu se líbila, ale většina diváků diskutujících o seriálu, se shodla na tom, že herci se k sobě až tak moc nehodili a Petr, který byl sice fešák, rozhodně nepatřil k nejvášnivějším mužům tohoto seriálu.

On byl privilegovaný synek s dobrým vzděláním z významné podnikatelské rodiny, Bára zase sirotek a chudá jako kostelní myš. Chvíli to vypadalo, že se bude odvíjet klasický příběh bohatého rebela, který se vzdá všeho pro velkou lásku. Ale Petr až moc miloval svůj společenský status a rozhodně neměl v úmyslu udělat nějaké okázalé gesto. A Bára sice nahlas tvrdila, že je jí jasné, že z toho nic nebude, ale její srdce si z rozumu nic nedělalo.

Potom přišly zlé časy a rodina potřebovala posílit svůj vliv. Vhodná německá nevěsta žijící v Praze byla nalezena, a protože Rudolf byl brán jako nemohoucí mazánek, který by jen těžko splnil manželské poslání, na řadu přišel mladší Petr a do jeho života vstoupila Markéta.

Markéta s tváří neviňátka předvedla jedno velké herecké představení

Ani Markéta Dittrichová se divákům nejevila jako vhodná partie. Když si už zvykli na to, že by přece jen Bára mohla přijít ke štěstí, pomalu začínalo být jasné, že Petr má raději své společenské postavení a fráze „Musím myslet na rodinu.“ z jeho úst vyšla vždy, když se mu nechtělo o dvou ženách rozhodovat. Nakonec Markéta dokázala použít své ženské zbraně, a přestože opakovaně předvedla, že je naprosto zdeformovaná výchovou rodičů, Petr ji z nějakého důvodu začal mít rád. Tvrdil to ale i Báře.

Markéta a Petr
Markéta a Petr | Zdroj: TV Nova

Markéta byla rozhodnutá udělat cokoliv, aby na přání rodičů s Kučerou otěhotněla. Ona i rodiče věděli, že tubera jí může nemilosrdně vzít život naprosto nečekaně a rodina potřebovala dědice.

Petr byl nerozhodný, chtěl vše dělat správně, ignoroval všechny zlé věci, které Markéta dělala, a „musel myslet na rodinu“. Bára ve své naivitě věřila, že Petr se jednou vzchopí a vybere si ji.

Jenže rodina byla pro Petra víc, a přestože se oženil z donucení, neodříkal si potěšení s nechtěnou manželkou. Musel se o ni starat a vše jí odpouštět. Byla přece nemocná.

Nakonec když rodina zařídila, aby se zraněný Petr a smrtelně nemocná Markéta potkali v sanatoriu, Markéta konečně otěhotněla. Bára sice stále žila v naději a Petr ji v tom podporoval, ale jako ženatý muž a budoucí otec musel plnit především roli manžela.

Když už to vypadalo, že přece jen sebral odvahu, aby s Bárou utekl, Markéta dokončila svou misi a porodila své rodině dědice. Petr musel opět myslet na rodinu a Bára, po které šlo gestapo kvůli údajnému napadení Němky Markéty, moc na výběr neměla. Už nemohla čekat na to, až si zase Petr dodá odvahu.

Místo žen chtěl Petr život se synem

Markéta byla sice zlá, prolhaná a sobecká, ale porodem syna jí bylo odpuštěno. Petr po ní truchlil a smutno mu bylo i po Báře. Skoro to vypadalo, že si to užívá. Tak rád se ve svém smutku utápěl, že si ani nevšiml, že se pomalu, ale jistě z jeho syna stává výhradně vnuk Dittricha. Jako Němec měl daleko větší šanci, že ve sporu o dítě uspěje. Petr ani nijak o syna nebojoval. Přece jsou to prarodiče a chtějí pro vnuka to nejlepší.

Mstitelka Toni se ujala své role

S přihlédnutím k Markétě a k Toni byla Bára jediná žena v Petrově životě, která nikdy neukázala žádné postranní úmysly. Chtěla být jen s ním, podřídila tomu celý svůj život až do okamžiku, než musela prchnout.

Toni byla zahalená rouškou tajemství a od počátku bylo jasné, že nepřišla jen řídit obchod. Chvíli trvalo, než své záměry odhalila, ale i ona nakonec podlehla kouzlu vlažného Kučery. A on usoudil, že po Báře už truchlil dost, a když mu Toni vykouzlila zprávu o Bářině smrti, dlouho jí už Petr neodolal.

Toni a Petr
Toni a Petr | Zdroj: TV Nova

Ani Antonie Adamová se k Petrovi nějak nehodila. On prostě nedokázal ten vzácný vztah dvou lidí nějak otisknout do své identity. Nikdy nezářil jako Irena, když myslela na Alenu, nebo jako Gruber, když ho sváděla Eva. Dokonce i Mašek, když začal taneček s Ditou, ukázal svou vášnivou stránku.

Toni to chvíli trvalo, ale když ani rodiče Petra proti ženě z dobré rodiny neprotestovali, tak se tedy Petr nechal svést. Dokonce Toni prošlo to, že ho málem připravila o obchod (ani jeho rodičům to nějak nevadilo) a Petr ji nezapudil, když se musel vzdát Edy, aby zachránil obchod.

Návrat k prvnímu milostnému příběhu

Neměla se vracet. To byla reakce seriálových fanoušků na návrat Báry. Opět věrná, trpělivá a usměvavá. S jejím návratem se seriál začal stále více propadat do nelogických scén, a přestože byla tato série označována jako zasazená do časů, v nichž „přituhuje“, diváci se do konce dívali spíše ze setrvačnosti a proto, že první série byla pro mnohé jako zjevení. Stále tak doufali, že konec se kvalitou vyrovná začátku, což se nestalo.

Petr, který najednou nemusel myslet na rodinu, nechal obchod a všechny lidi v něm svému osudu, čímž popřel celou svou seriálovou cestu. Odešel sice s Edou, ale kdyby ho Toni nepřinesla, odešel by do ciziny i bez něj a klidně by se mohlo stát, že by svého jediného syna už nikdy neviděl, protože Dittrich by asi v Praze nevítal v roce 1945 osvoboditele.

Nakonec se tedy milostný příběh, který se rýsoval v prvních epizodách, naplnil, ale nikdo z toho radost neměl.

Zdroj článku:
  • Autorský text