Zlatá labuť: Osudy se uzavřely a divákům chyběla Gruberová, která byla trestuhodně opomenutá

Zlatá labuť: Osudy se uzavřely a divákům chyběla Gruberová, která byla trestuhodně opomenutá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud si chcete poslední epizodu vychutnat, zapomeňte na všechno, co jste se kdy dozvěděli o 2. světové válce. Jen tak si osudy postav užijete, přestože šťastný konec předčí i pohádky a mexické telenovely. Tedy, přece jen tří postavy se konce epizody nedočkaly, ale kdo by někdy nechtěl zastřelit Lhotského, že?

Trocha nadsázky na závěr

Závěrečná epizoda seriálu je vskutku překvapující. Souboj jako z 19. století, uprostřed válečné vřavy hned dvě žádosti o ruku, tajemné rádiové šifry, odpuštění všeho zlého a smrt nejmocnějšího muže Prahy bez následků. Konec vyvolá rozpaky, úsměv, zklamání, ale i dojetí.

Toni se spojila s otcem a ten zjistil, že Gruber žije. Vychytralý Němec si totiž uvědomil, že svačinku v tašce nenosí a ty tři listy papíru, co tam měly být, byly najednou nějak těžké. V Labuti sice vedení vyzvalo personál, aby ihned všichni opustili prostory obchodu kvůli technické závadě, ale několik věrných zaměstnanců se i přesto rozhodlo dodržet pracovní dobu. Když se do Labutě přiřítil Gruber, přivítal ho slizoun Lhotský, ale pamlsek nedostal. Místo toho ho Gruber obvinil, že je v obchodě zbytečný a hned ho zastřelil.

Poté navštívil horní patro obchodního domu a dožadoval se Ireny. K bombě se mu sice přiznal Petr i Toni, ale on i tak chtěl Irenu. Ten pro ni opravdu měl slabost!

Když zjistil, že kytici na uvítanou od Ireny nedostane, začal vyhrožovat, že každých pět minut někoho zastřelí. V obchodě se i přes pokyn vedení poflakoval Mach s Horkou, a tak museli přijmout trochu nedobrovolně úlohy živých terčů.

V obchodě se také zdržoval Lukáš Mašek, protože měl mít rande s Ditou, a tak se nějak bez plánování vmíchal do hry sourozenců Kučerových a nejvyššího zástupce říše ve městě. Tedy sourozenci nebyli v kompletní sestavě. Rudolf se zhroutil, a tak ho Irena s Petrem poslali ještě před příchodem popravčí čety domů k mamince.

Tam měl odejít i Lukáš a postarat se o syny, ale když si uvědomil, že Irena se chce za rodinu obětovat a jemu by zůstali na krku dva kluci, kteří půjdou co nevidět do puberty, rozhodl se raději vyzvat Grubera na souboj.

Nácek ve vyžehlené uniformě sice chvíli váhal a musel si postěžovat na drsné dětství, kdy pracoval v zemědělství, ale nakonec usoudil, že jako vyvolená rasa musí přece umět střílet lépe než ten obtloustlý alkoholik, co si s ním chce změřit síly a souboj přijal.

Kluci se střelili navzájem, ale Lukáše alespoň Irena oplakala. Gruber zemřel sám, protože jeho drahá polovička s ním sice odjížděla s bombou, ale zpět do Labutě už se nevrátila. Helena Gruberová si jednoduše nechala ujít tu nejbizardnější podívanou, kterou mohla zažít.

Se smrtí Grubera se vše změnilo. Na jeho místo sice hned nastoupil další Němec, ale ten asi neměl v úmyslu se soustředit jen na jeden obchod. A za Grubera se trochu styděl.

Mach, v návalu emocí vytáhl z kapsy prsten a požádal Valerii o ruku. Ta už se viděla někde v horách, jak spolu pasou ovce. Zbývalo jen Kristýně oznámit, že taťka už ji nebude nutit pochodovat s německou mládeží.

Prsten nakonec dostala i Bára. Petr pochopil, že lépe mu bude někdy mimo republiku, a tak zorganizoval tajný útěk. Toni, která sice nezapomněla, že ji vyměnil za prodavačku, mu na cestu přinesla i Edíka, kterého ji jen tak rodiče Markéty půjčili.

Irena pochopila, že už to v Labuti bez Grubera nebude ono a rozhodla se věnovat dětem. Rudolf, který zjistil, že místo pervitinu mu jeho doktorka dává cukr, na sebe byl patřičně hrdý a za odměnu mu otec slíbil zafinancovat sanatorium.

A samozřejmě nebyl opomenutý ani Martin s Pulkrábem, kteří úspěšně opustili republiku. Babi se to dozvěděla smluvenou šifrou z rádia.

Jakub, který se už viděl na uvolněném místě po Vágnerovi, o jehož osudu se nic nevědělo, dokonce dovolil Aleně, aby se šla rozloučit s Irenou. Holky si slíbily, že se po válce potkají v parku.

A jen osud Heleny Gruberové se nedořešil. Takové přehlédnutí si jedna z nejvýraznějších postav nezasloužila.  

Zdroje článku: