Musím tě svést: Český film inspirovaný skutečnými událostmi

Musím tě svést: Český film inspirovaný skutečnými událostmi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisérka Andrea Sedláčková měla v plánu natočit film o špionech, a nakonec skončila u nevěry. Kraus si roli pochvaloval. Ostatně tolik příležitostí hrát se svou životní partnerkou nemá, a navíc takové scény, ve kterých jde o znásilnění.

Ivana Chýlková se opět ukázala spoře oděná, jak je u ní běžné. Byla to pro ni první role, kdy hrála významnou političku. Navíc ještě před kamerou mohla Krausovi pěkně vydrbat záda. On však právě na tuto scénu moc rád nevzpomíná, protože po delším pobytu ve vodě byl už hodně vymáčený, a navíc mu do vany tekla hodně horká voda, takže byl celý rudý a svůj vzhled přirovnal ke stavu těsně před mrtvicí.

Cenu za roli si domů odnesl Ivan Trojan, který získal v roce 2002 Českého lva za vedlejší roli.

Andrea Sedláčková má Chýlkovou velmi oblíbenou a roli psala přímo pro ni. Jediný problém viděla v hledání hereckých partnerů, kteří budou schopni jí konkurovat jako herečce i jako výrazné osobnosti. Kraus ji nakonec přišel velmi vhodný, přestože není ve filmech tak obsazovaný jako Chýlková.

S Ivanem Trojanem se neznala a na spolupráci se těšila. Jako muž jí připadá tajemný.

Chýlková, Trojan, zdroj: Olga Svobodová / © Česká televize

Námět filmu není vymyšlený. Režisérka, která si napsala i scénář, četla článek ve francouzském tisku. Šlo o velký případ, kdy se vysoce postavená politička stala obětí komplotu, který na ni vymyslel její manžel. Zaujal ji a chtěla pomocí filmu zpracovat chování hlavních postav a vypátrat, proč vlastně takový příběh mohl vzniknout.

Chýlková, Kraus, zdroj: Olga Svobodová / © Česká televize

Líbilo se jí, že postavy nejsou jednoznačně kladné, ani záporné. Divák si neudělá úsudek hned, ale musí k němu dojít během filmu. Navíc není úplně jisté, že to budou všichni vnímat stejně.

Film měl v kinech naplánovanou premiéru v roce 2002 těsně po povodních a moc velký zájem o něj nebyl. Pro televizi jde o slušný průměr, ale od hereckého obsazení se očekávalo víc.

Námět je skvělý, ale není úplně využitý jeho potenciál a mohl nabídnout trochu víc akce. Zajímavě ukazuje, jak i úspěšná žena středních let, která je zvyklá být stále ve střehu a ve vůdčím postavení, může ztratit hlavu a zamilovat se jako puberťačka.

Film můžete vidět 23. 8. na ČT nebo v iVysílání ČT.

Zdroje článku: