Boží mlýny: Myšička, Navrátil a Křenková vytvořili zábavnou trojku, na kterou se dá dívat i v repríze

Boží mlýny: Myšička, Navrátil a Křenková vytvořili zábavnou trojku, na kterou se dá dívat i v repríze
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O všestranném hereckém talentu Martina Myšičky není pochyb, a když už se objeví v seriálové roli, většinou má při výběru šťastnou ruku. Kupodivu se tentokrát pod dobrým režijním vedením Jana Hřebejka i Vincent Navrátil předvedl jako herec. Odlehčený žánr svědčí i Elišce Křenkové a měla by se ho držet.

Šestidílná série České televize Boží mlýny z roku 2021 přinesla na obrazovku žánr krimikomedie, který patří k vítaným oddechovým pořadům, jež nevyžadují od diváka stoprocentní pozornost, ale rozhodně ho nepodceňují.

Už kvůli jménu, které stojí za námětem, je jasné, že nejde o sci-fi, přestože to tak občas může vypadat. Janek Kroupa, který je profesí investigativní novinář, tentokrát ubral na vážnosti tématu a nabídl divákům zábavu a příběhy, které by mohly mít reálný základ. Josef Klíma se tentokrát spolupráce neúčastnil a nahradil ho Jan Drbohlav. I tak je v seriálových příbězích nádech pokračování Expozitury a Atentátu.

Hrdinové seriálu si tentokrát neposvítili na sporné postupy policie, ale svou pozornost obrátili k selhávání justice. A právě tam, kde byla spravedlnost doslova slepá, se vynoří prošedivělý pán se slabostí pro dýmky a potrestá ty, kteří spravedlnosti u soudu utekli.

V okamžiku, kdy vysmátí lotři odchází ve společnosti svých předražených advokátů od soudu, aby dál pokračovali ve svých obchodech a podvodech, nastupuje pár nenápadných lidiček do akce a pod taktovkou kapitána Faita rozehrávají komplikovanou hru, za kterou by se ani Dannyho parťáci nemuseli stydět. Pasti, léčky, finty a znalost kriminálního podsvětí umožňuje Faitovi a jeho pomocníkům v podobě nadaného studenta Alexe a sebevědomé mladé televizní reportérky Markéty plnit funkci „Božích mlýnů“.

Sympatičtí mstitelé ze skupiny Boží mlýny trestají zločince navzdory systému. A vůbec jim nevadí, že často musí sáhnout k podrazům a fintám. Co na tom, že cesta spravedlnosti je trochu „sporná“. Hlavní je, že cíl je vždy stejný a zlo je potrestáno.

S humorným nadhledem rozhodně seriál neurazí a patří k tomu lepšímu, co se na obrazovce ČT v poslední době objevuje.

Martin Myšička
Martin Myšička | Zdroj: Lukáš Oujeský / © Česká televize

Pro Martina Myšičku je komediální žánr přesně to, co nechává vyniknout jeho talentu. To předvedl třeba v seriálu Osada, kde se z upjatého ajťáka měnil před očima diváků v zažraného chataře. Stejně dokázal pobavit i jako ředitel hotelu v seriálu Čtvrtá hvězda. Nevyhýbá se ani vážným rolím a diváci si ho určitě vybaví v minisérii Pět mrtvých psů, Místo zločinu Plzeň nebo Labyrint.

Další epizoda seriálu Boží mlýny je ve vysílání 4. dubna večer.

Zdroj článku:
  • Autorský text