ZOO: Hana Sršňová zazářila v extrémně negativní roli

ZOO: Hana Sršňová zazářila v extrémně negativní roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ne každá matka má radost z chování svého (dospělého) dítěte. A ne každé dítě je hrdé na svou matku. I tak by se dal popsat komplikovaný vztah dvou postav seriálu ZOO – matky Marty a dcery Markéty Tomečkových. Právě roli problémové matky alkoholičky si tam střihla herečka Hana Sršňová.

I když Markéta Tomečková nepatří coby ambiciózní, vypočítavá a chladná právnička k nejoblíbenějším postavám, dozajista patří k těm hlavním a vídáme ji v každém dílu. Jak také jinak, když usiluje o lásku hlavního hrdiny, soudce Petra Kříže (hraje ho Robert Urban). Jejich vztah je ústředním tématem seriálu. Ale kromě práce a života s Petrem má Markéta ještě jednu pozici – hraje tady nejen snoubenku, ale i dceru. V seriálu se objevuje její matka Marta Tomečková, která také nespadá zrovna mezi milované postavy.

Démon alkohol

Když někdo pije, nepovažují to Češi za nic abnormálního, jelikož jsme hrdým národem pivařů a vinařů. Ale když někdo pije přes míru, už nad tím začínáme povážlivě zvedat obočí a takového člověka si škatulkujeme jako alkoholika, od kterého můžeme čekat jen samé problémy, komplikace a se kterým nebude radno mít blízké vztahy. Lepší bude držet si ho pokud možno od těla a v nejlepším případě mu lze doporučit, aby se šel léčit.

Takhle obtížnou polohu si v seriálu ZOO zahrála Hana Sršňová. Sedmapadesátiletá herečka má letitou praxi z divadla a nejspíš právě ta jí pomohla, že diváci jí její výkon naprosto uvěřili. Dokázala v nich vyvolat širokou škálu emocí od lítosti, soucitu přes pochopení až k odporu. Zkrátka démona alkoholu v seriálu natolik ovládla a zkrotila, že jí její roli alkoholičky totálně uvěřili úplně všichni.

Utajovaná matka

Její postava v ZOO je spíš takovým kostlivcem ve skříni. Martina dcera Markéta o matce před lidmi moc nemluví, neukazuje se s ní na veřejnosti, nechce se k ní příliš znát. V podstatě před ostatními svou maminku spíš tají. Bojí se totiž, že kdyby se lidé dozvěděli, že rodička budoucí slavné právničky je alkoholička, totálně by jí to zkazilo pověst i šanci na vysněnou kariéru. Takže vztah mezi matkou a dcerou rozhodně není ideální – a pro obě herečky to byla zajímavá výzva, jak nehrát klasickou milující maminku a oddanou dceru.

Markéta se snažila svou matku před rodinou Křížových utajit, Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

Její doménou je divadlo

I když se Hana Sršňová kromě ZOO objevila ještě v několika českých filmech (vidět jsme ji mohli třeba v Líbáš jako ďábel, Líbáš jako Bůh nebo Jak se krotí krokodýli), svět kinematografie není její doménou.

Nehraje ani v žádném jiném aktuálním seriálu a v těch odvysílaných se mihla pouze v epizodních, málo zapamatovatelných rolích (například Krejzovi, Modrý kód, Pojišťovna štěstí nebo Nemocnice na kraji města – nové osudy). Jejím životem je divadlo. Miluje ho, hraje v něm už od mládí a dává mu přednost před vším ostatním. Takže pokud by někdo chtěl Martu Tomečkovou vidět naživo a zjistit, jaká je doopravdy, má k tomu skvělou příležitost.

Zdroje článku: