S Maisii Williamsovou o dospívání v prostředí slavného seriálu, o popularitě i kyberšikaně

S Maisii Williamsovou o dospívání v prostředí slavného seriálu, o popularitě i kyberšikaně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Maisie Williamsová měla pouhých 12 let, když získala možnost ztvárnit Aryu Stark v té nejvelkolepější televizní sérii, která kdy byla natočená. Pojďme zavzpomínat na malou nezbednici ze „Hry o trůny“.

Přezdívku získala podle oblíbené komiksové postavičky

Pro dětskou herečku to byla její první příležitost před kamerou. Sama byla překvapená, že roli získala, a tak si řekla, že si to pořádně užije, než ji vyhodí.

Nakonec si jako Arya Stark v této fantasy sérii pobyla 8 let až do poslední klapky v roce 2018. Stihla za tu dobu dospět a posbírat herecké zkušenosti i řadu ocenění.

Divákům tak doslova dospívala před očima a možná i díky této seriálové roli se z „ošklivého a zlobivého káčátka“ stala silná, nebojácná žena, prosazující práva žen.

Maisie vyrostla jako nejmladší ze čtyř dětí v Bristolu ve Velké Británii. Born Margaret Williamsová převzala přezdívku „Maisie“ od malé hrdinky z komiksu.

Kritika za nevzdělanost

Rodina herečky nebyla nijak bohatá, a tak lekce herectví, po kterých dívka prahla, nepřicházely v úvahu. Když se tedy naskytla příležitost, Maisie po ní skočila, a to i na úkor školního vzdělání. Právě to je jí do dnes vyčítáno. Ale ona sama říká, že si o svém životě rozhodla sama a věří, že dobře. Kdyby pokračovala ve studiu, tak by tak intenzivní hereckou práci nezvládla.

Největší vášní zůstává tanec

Stihla ještě navštěvovat kurzy v taneční škole, což ji hodně pomohlo u pohybově náročných scén při natáčení seriálu. Tanec je její největší vášní a je to jediná věc, kvůli které by se vzdala herectví.

Maisie prožila v dospívání několik těžkých let

Vyrůstat před kamerou nebylo tak snadné, jak by se mohlo zdát. Nechat se zkoumat od lidí z celého světa a přenést se přes jejich někdy kruté názory a zachovat si vlastní identitu, stálo herečku hodně sil.

Maisie má na sociálních sítích přes 10 milionů sledujících a nebylo pro ni jednoduché číst negativní komentáře hraničící s „kyberšikanou“. Zkušenosti, které takto získala, naplno využila jako mladá Casey ve snímku „Cyberbully“ (2015).

Oddanost roli

Maisie si svou Aryu velmi oblíbila a snažila se s ní sžít, dokonce se učila i šermovat, a to i levou rukou, aby vypadala věrohodně. Zaskočená byla při natáčení jen jednou, když četla scénář k další sérii a zjistila, že by měla točit erotickou scénu. Myslela si, že si z ní štáb udělal legraci. Nakonec dostala volnou ruku v tom, co chce anebo nechce ukázat, a tak se přizpůsobila.

Silné přátelství

Seriál jí otevřel cestu k mnoha dalším pracovním možnostem, a navíc za roky natáčení získala v herecké kolegyni Sofii Turner skvělou přítelkyni. Přátelství trvá i po ukončení série. Když se Sofie vdávala, Maisie ji byla za družičku.

Po konci série se herečka začala věnovat i divadelnímu herectví a vrhla se na podnikání na internetu, kde vytváří platformu pro mladé umělce, aby mohli najít snadněji uplatnění a navázat spolupráci.

Jako mladá dospělá žena se stala i díky své roli feministickou ikonou, což využívá k tomu, aby veřejně mluvila o právech žen a je také zapojená do činnosti organizace zabývající se ochranou životního prostředí a delfínů.