Hádky v Ulici: Zničí Vítkova práce jeho vztah s Ivou?

Hádky v Ulici: Zničí Vítkova práce jeho vztah s Ivou?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
U Klímových doma je to teď dennodenně jako na minovém poli. Vítek si pochvaluje práci na stavbě, kterou Iva považuje za podřadnou – alespoň pro někoho s Vítkovým vzděláním. Proč Iva nedokáže pochopit, že takhle je její manžel doopravdy spokojený?

Vítek dostal pracovní smlouvu, Iva záchvat vzteku

Rána u Klímových se nesou ve znamení napjaté a dusné atmosféry. Aby ne, když hned po probuzení zaútočí Iva na Vítka dalšími otrávenými poznámkami na adresu jeho nové práce. Od začátku doufala, že tenhle „šolich“ nebude mít dlouhého trvání a že si Vítek začne hledat něco, co by nebylo pod jeho úroveň, ale on naopak přinesl domů seriózní pracovní smlouvu. Dosud dostával výplatu „na ruku“, ovšem teď bude mít všechno černé na bílém, jak se sluší.

Pro Ivu to bohužel znamená, že i dlouhodobě. Vítek ji nepřímo označí za nafoukanou paničku, která shlíží svrchu na obyčejné dělníky. Ivy se to dotkne a dojde k hádce. Jestli ona se chová jako snobská panička, pak on se proměňuje v burana, co se večer přišourá utahaný ze stavby, otevře si pivo a pije ho rovnou z lahve, načež usne na gauči. Chybí jen to, aby si dal nohy na stůl a začal krkat.

Vítkův pokus o usmíření – vydrží to?

Zatímco Iva se v salonu vyplakává na Jitčino rameno, Vítek se doma pokouší vychovávat Michala. Když syna načapá, jak místo učení zase hraje hry, sebere mu notebook a kluk je na něho ještě drzý. Snad i tato nepříjemná událost přispěje k tomu, že se Vítek pokusí na Ivu zapůsobit a udobřit si ji. Uvaří jí čaj, vypere si pracovní oblečení a nezapomene zmínit, že dohlédl, aby se Michal opravdu učil.

Zároveň si však bude trvat na tom, že novou práci hledat nechce, alespoň zatím ne. Je spokojený tam, kde je. Koneckonců pracuje na čerstvém vzduchu a dělá něco, co má smysl. Těší ho pohled na kolegy, kteří táhnou za jeden provaz a dávají si záležet na stavbě domu. S něčím takovým se v bance nesetkal, tam se mu dostalo jenom šikany a intrik. Když po práci přijde domů, má čistou hlavu a nemusí se ničím trápit.

Iva se ho upřímně snaží pochopit, i když je pro ni těžké smířit se s tím, že mu stačí tak málo. Ona sama vyššího vzdělání nedosáhla, ale on je chytrý a zkušený a určitě má na něco lepšího. Nicméně toho dne uzavřou mír, dokonce se zamknou v ložnici, aby je nikdo nerušil při manželských hrátkách.

 

Zdroje:

  • autorský text
Zdroj článku:
  • autorský text