Filmový kvíz: Zlatá éra české kinematografie pro pamětníky. Všech 10 otázek zvládne správně jen hrstka z vás

Filmový kvíz: Zlatá éra české kinematografie pro pamětníky. Všech 10 otázek zvládne správně jen hrstka z vás
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zkuste si vybavit staré dobré časy, kdy česká kinematografie rozkvétala. Kdy hlavně české filmy vládly plátnům. Vzpomeňte na černobílé meziválečné Československo! Vyzkoušejte své znalosti tímto zábavným a vzpomínkami nabitým kvízem.

To neznáte Hadimršku (1931)

Popelec Hadimrška stojí před závažným úkolem: musí zachránit hudební velkoobchod před bankrotem. Protagonista (Vlasta Burian) zasadí situační komedii do pořádného zmatku, který vás rozesměje na celé kolo! Vzpomeňte na skvělé momenty, mezi něž patří uklízení a přerovnávání gramofonových desek, a všechny legendární hlášky, které ve filmu zazněly.

Cesta do hlubin študákovy duše (1939)

Režisér Martin Frič opět dle předlohy Jaroslava Žáka vytvořil naprosto perfektní veseloherní film ze školního prostředí. Profesor přírodopisu Matulka si netroufá složit poslední státnici, a proto jeho studenti připraví šlechetnou lest v podobě zkoušky.

Když Burian prášil (1940)

Baron Prášil žije se ženou a dcerou na zámku Prášily. V mládí Baron vedl značně nezávazný život, a proto má jeho komorník za úkol tajně posílat včas alimenty. Avšak i pečlivě skrývaná tajemství můžou vyjít najevo!

Anton Špelec, ostrostřelec (1932)

Další úžasná komedie s herci jako je Vlasta Burian, Jaroslav Marvan, Ella Nollová a Karel Postranecký. Film z třicátých let pojednává o tom, co způsobila urážka císařského majestátu, a též o snaze vyhnout se trestu.

Nebe a dudy (1941)

Sentimentální romantická komedie režírovaná Vladimírem Slavínským pojednává o továrníkovi Bartošovi, přísném, protivném postrachu všech jeho zaměstnanců, jenž se zranil při pádu ze srázu na břehu řeky. Najde ho však dobrácký skalák, který ho začne léčit zdravou stravou a slivovicí. Dny prožité v laskavé společnosti chudých mu změní přístup k životu – a to především z důvodu přítomnosti pohledné Anči.

Po projití našeho filmového kvízu se můžete považovat za opravdové znalce zlaté éry české kinematografie, neboť jste se znovu seznámili s některými z nezapomenutelných klenotů této doby. A kdo ví, možná jste se během této cesty časem dozvěděli i několik nových zajímavostí a faktů, které obohatí vaši lásku k českým filmům.

Zdroje článku: