Gabriela Vránová: Nebyla jen puťkou z Chalupářů nebo nenáviděnou učitelkou ze seriálu ze školního prostředí

Gabriela Vránová: Nebyla jen puťkou z Chalupářů nebo nenáviděnou učitelkou ze seriálu ze školního prostředí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když Gabriela Vránová začínala svou kariéru, lidé si ji pletli s Janou Brejchovou. Nakonec si našla svou hereckou cestu – za celý svůj dlouhý život dokázala vytvořit celou řadu obdivovaných i nenáviděných rolí. Nikdy se nezalekla kritiky, a i přes četná varování se nebála nepopulární role přijímat.

Přestože si až do pozdního věku Gabriela Vránová udržela úsměv na tváři, její život nebyl úplně růžový. Nikdy na život nezanevřela a životní zkoušky zvládala s grácií. Když přišel rok 1948, bylo herečce devět let. Už tehdy si ale uvědomovala, že se v životě její rodiny odehrávají události, které nikdo nemůže ovlivnit, přestože nejsou spravedlivé. Její strýc byl farářem, který byl ze zlovůle režimu zatčen a na mnoho let odsouzen. To vše jen proto, že ve společnosti bylo třeba prosadit, že církev nemá v nové době své místo. Církev by totiž mohla ovlivňovat masy lidí, o což nikdo nestál. Trestu za inteligenci a vlastní názor neušel ani její otec, profesor francouzštiny a literatury. Ten sice neskončil ve vězení, ale byl přeřazen na post učitele dílen na základní škole. Tam nemohl svými názory nikoho ovlivňovat.

Tatínek psal také básně a i maminka, která byla zase trestána za to, že pocházela „z lepší rodiny”, byla umělecky založená. Zřejmě geny odvedly svou práci dobře, neboť i Gabriela zatoužila po umělecké dráze. To by nebylo možné, kdyby rodinný přítel nedokázal v pravý čas zničit archivní materiály, které by jí rozhodně ke studiu na JAMU nepomohly. 

Po studiu zakotvila v Divadle na Vinohradech, kde potkala kamaráda Jaroslava Kepku. Když nemohla na Silvestra domů do Brna k rodině, protože měla představení, pozval ji na vlastní rodinnou oslavu. Právě tam potkala osudovou lásku, jeho bratra Jiřího. Ten měl k herectví daleko, protože byl matematikem a pedagogem, ale láska si nedá poroučet.  

Ze vztahu se narodil syn Ondřej, který se přes herecké dětství nakonec stal režisérem. Vránová chtěla sice více dětí, ale manžel byl toho názoru, že jeden potomek stačí. Ona se tak podřídila. Později ji to trochu mrzelo, že neměla dětí více.  

Měla tolik práce, že měl možná její muž pravdu. V hereckém světě to však neměla jednoduché. Nebyla jediná Vránová, a navíc byla stejný typ jako Jana Brejchová. Marie Rosůlková to jednou vtipně shrnula:  

Tedy jmenovat se Vránová, a ještě se podobat Brejchové, to je naprd. 

Ale i přes tyto drobné překážky si Vránová rozhodně nemohla na nedostatek práce stěžovat. Role měla v kriminálkách, ale i v oblíbených seriálech. Třeba Aničku z Chalupářů si zamilovala hned po přečtení scénáře. Líbila se jí proměna Aničky před očima diváků. Z puťky a šedé myšky se stala hezká a sebevědomá žena.  

Jen málokdo ví, že si zahrála ve dvou televizních dramatech se svou o 20 let mladší sestrou. Ve filmech Dlouhý týden a Dlouhý měsíc hrála své sestře matku. Sestra Miriam však po natočení emigrovala, a tak si diváci filmů moc neužili. Její manžel herec Zdenek Maryška se po revoluci vrátil, ale její sestra, která se po roce v cizině rozvedla, už si zvykla na svobodu – do země se nevrátila.  

Gabriela na ni vzpomínala s láskou. Nakonec se ale musela potýkat s rakovinou, a i když první kolo tvrdého zápasu vyhrála, návrat rakoviny po pár měsících už porazit nezvládla. 

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie 1/23,
  • autorský text