Luděk Sobota: Ač ho proslavily role vesnických balíků a koktavých hlupáků, tvrdí o sobě, že měl tisícovku žen

Luděk Sobota: Ač ho proslavily role vesnických balíků a koktavých hlupáků, tvrdí o sobě, že měl tisícovku žen
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Luděk Sobota byl sice původně komik a bavič, což předváděl dlouhá léta vedle Miroslava Šimka, popularitu mu však přinesly především filmy. Jeden z nich si můžete připomenout 8. ledna.

Film Zítra to roztočíme drahoušku...! vznikl v roce 1976, a přestože v něm vytvořil menší roli, mezi hvězdami, jako byl Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Iva Janžurová nebo František Peterka, se rozhodně neztratil. Drobné hádky mezi sousedy, které nakonec vyvrcholily v otevřenou válku Novákových a Bartáčkových, baví diváky přes 40 let.

Luděk Sobota, který původně vystudoval dopravní průmyslovku, si však vydobyl slávu na filmovém plátně už v roce 1974, kdy ho autorská dvojice Svěrák-Smoljak obsadila do role ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!

Nesmělý a nezkušený František Koudelka přichází do Prahy z vesnice a začíná nový život. Nepříliš bystrý František se navíc rozhodne svůj život podřídit kondiciogramu, což mu do života vnese naprostý chaos.

Role poplety Františka katapultovala Sobotu mezi nejžádanější komediální herce. Ladislav Smoljak si z něj sice dělala legraci, že film, kde zářila ve své poslední větší roli Věra Ferbasová, svým hraním zkazil, to však nebyla pravda a na film se stály u pokladen kin fronty.

Luděk Sobota se na řadu let zabydlel v rolích dobráckých hlupáků, a přestože je jeho herecký talent zpochybňován, režiséři se o něj přetahovali.

V několika filmech se objevil po boku hereckého kolegy ze Semaforu Petra Nárožného. To bylo třeba v komedii Jen ho nechte, ať se bojí. Partnerku mu ve filmu vytvořila zpěvačka Helena Vondráčková a nezůstalo jen u předstírané vášně. Ale už během natáčení, jim jedna z kostymérek z lógru věštila, že jejich vztah nebude mít dlouhého trvání a Helena se provdá za cizince (což se stalo).

Luděk Sobota, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Sobota se oženil dvakrát. Jednou v pouhých osmnácti letech, protože jeho dívka byla těhotná. Teprve po narození druhého dítěte se dozvěděl, že první syn není jeho. To manželstvím řádně otřáslo.

Nakonec komika ulovila o 18 let mladší Adriana, která se nad řeči o tisícovce žen v posteli svého muže povznesla. V tisku se přetřásal jeho románek s Marií Rottrovou, ale protože to bylo už v době, kdy byl s Adrianou, herec to popíral. Na jedné oslavě v náladě prozradil, že mezi jeho trofeje z mládí patří i Dáda Patrasová, ale jinak se o jeho zástupu milenek nic neví.

Po revoluci už o Sobotu ve filmu zájem nebyl, a proto bylo velkým překvapením, když se objevil v seriálu Okresní přebor jako předseda fotbalového klubu Slavoj Houslice.

Obsazení Soboty vzbudilo mezi ostatními herci vlnu nevole. Například Ondřej Vetchý vůbec roli nechtěl přijmout, pokud měl být obsazený „koktavý Sobota“. Proti jeho obsazení byla i televize Nova, ale Sobota nakonec předvedl, že je v něm víc, než předváděl ve svých rolích prosťáčků.

Komedie Zítra to roztočíme, drahoušku! je k vidění na ČT1 8. ledna v 16:10 hodin.

Zdroje článku: