Miriam z Ulice si po natáčení jezdívala odpočinout na chatu plnou krásných květin i nepříjemných problémů

Miriam z Ulice si po natáčení jezdívala odpočinout na chatu plnou krásných květin i nepříjemných problémů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herečka Hana Maciuchová se do našich srdcí zapsala spoustou jedinečných rolí, v neposlední řadě jako spravedlivá profesorka Miriam Hejlová z Ulice. Po náročném natáčení hledala klid a inspiraci na své chatě v Českém ráji, která se však zpočátku zdála být spíše peklem.

Za Hejlovku dostala několik cen TýTý

Skvělá česká herečka Hana Maciuchová (* 1945) zemřela 26. ledna 2021 po několikaletém boji s vážnou nemocí. V seriálu Ulice jsme si ji zamilovali jako přísnou, ale spravedlivou profesorku Miriam Hejlovou, za kteroužto roli obdržela několik cen TýTý a stala se rovněž absolutní vítězkou divácké ankety. Prestižní ceny jí vynesla i práce s dabingem nebo pro rozhlas.

Součástí Ulice byla od začátku a okamžitě si díky své důvěryhodnosti získala přízeň fanoušků seriálu. Miriam byla původně upjatá a pedantická, časem ale odhalila i svou laskavou, důslednou a respekt vzbuzující stránku. Toužila mladé generaci ukázat správný směr. Sdílela s ní toto přání i její představitelka? „Nerada se stávám rukojmím nevychovaných dětí,“ odpověděla kdysi na danou otázku. „Škodí jim falešné sebevědomí, neznalost, a pak své nejistoty přebíjejí drzostí nebo okázalou nepřizpůsobivostí. Ale mám ostych ukazovat správný směr. Nemám pedagogické znalosti. Řídím se svými školními vzpomínkami, vlivy, osobním působením svých učitelů. Měli náš respekt.“

Michaela Badinková a Hana Maciuchová v Ulici
Michaela Badinková a Hana Maciuchová v Ulici | Zdroj: TV Nova

Ztvárnila mnoho působivých rolí

Když se dnes zeptáte diváků na jejich nejoblíbenější postavy v Ulici, mnozí stále zmiňují profesorku Hejlovou a s láskou vzpomínají na dávné epizody seriálu, které měly zejména díky ní noblesu a šarm. Hana Maciuchová se ale samozřejmě proslavila řadou dalších rolí, mj. jako maminka Jaruška Mrázová v komedii Prázdniny pro psa (1980), Osvaldova maminka Krista Richterová v rodinné komedii Lucie, postrach ulice (1983) a jejím pokračování …a zase ta Lucie! (1983), dále coby Anče v milovaném večerníčku Krkonošské pohádky (1974–1984). Velmi populární byly i její role v seriálech Chalupáři, Žena za pultem, Třicet případů majora Zemana, Dnes v jednom domě, Dynastie Nováků nebo Nemocnice na kraji města.

Koupila si chatu plnou překvapení

Kromě toho, že byla oblíbenou herečkou a velmi elegantní dámou, byla Hana Maciuchová také vášnivou chalupářkou. S partnerem Jiřím Adamírou si už v roce 1984 pořídila chalupu poblíž Sobotky v Českém ráji, která se jí stala oázou klidu a cenné inspirace. Měla ráda květiny a bavilo ji zahradničení, a tak není divu, že na tohle pohodové místečko ráda občas utíkala od náročného divadelního vystupování nebo filmového natáčení.

Zpočátku to však nebyla taková idylka, jak by se mohlo zdát. Nadšení z nového příbytku se vytratilo po převzetí klíčů od předchozího majitele a zjištění, že elektřina je špatně zapojená. Domem tak probíjel elektrický proud, v důsledku čehož hrozivě praskaly a světélkovaly zdi. Zima přinesla další komplikaci, když herci omylem nechali v potrubí vodu, která zamrzla a způsobila praskání trubek. Chalupa je při další návštěvě přivítala rampouchy visícími ze stropu a ledovými stalagmity na podlaze. Nakonec ale vše zdárně vyřešili a vytvořili si společně pozemský ráj.

Zdroje článku: