Film Sedm statečných je nadčasovou klasikou, která uchvacuje diváky od svého uvedení v roce 1960

Film Sedm statečných je nadčasovou klasikou, která uchvacuje diváky od svého uvedení v roce 1960
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tento ikonický westernový film, režírovaný Johnem Sturgesem, je známý svým hvězdným obsazením, vzrušující akcí a nezapomenutelnými postavami. Film vznikl na motivy japonského filmu z roku 1954 Sedm samurajů režiséra Akiry Kurosawy.

Film vypráví příběh sedmi dobrodruhů, kteří jsou najati, aby chránili malé město před nelítostným gangem. Se svým poutavým příběhem, ohromující kinematografií a působivými výkony film Sedm statečných obstál ve zkoušce času a nadále je uváděný jako jeden z nejlepších filmů všech dob. 

Na úspěchu se bezesporu podílí i dobré herecké obsazení, včetně Yula Brynnera, Steva McQueena, Charlese Bronsona a Jamese Coburna, a filmová hudba z dílny Elmera Bernsteina.

Po svém uvedení film vydělal přes 10 milionů dolarů a byl jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 1960. Od svého uvedení stále inspiruje další tvůrce k podobně laděným snímkům, například v roce 2016 vzniklo Sedm statečných s hereckými hvězdami jako Denzel Washington, Chris Pratt a Ethan Hawke.  

Přitom na filmu není nic až tak výjimečného a vychází z klasických postav žánru, jako je výborný pistolník, charismatický vůdce nebo naprostý zelenáč. Všechny hlavní postavy jsou však stmelené, dávají důraz na přátelství a na týmovou práci – hodnoty, na které diváci slyší i po několika desítkách let.

Určitě šlo o dobře zvolené exteriéry a scenáristé William Roberts a Walter Bernstein pracovali na několika návrzích scénáře, než bylo rozhodnuto o konečné verzi. A vypadá to, že odvedli dobrou práci. Film se stal kulturním milníkem ve westernovém žánru a dokázal ovlivnit westernovou tvorbu v několika dalších letech. Vzrušující akční přestřelky se staly synonymem pro filmy z „Divokého západu“, stejně jako kovbojské oblečení hlavních hrdinů.

Tvůrci vsadili na hrdinství a nezištnost, a především nepodcenili přípravu a herci se naučili dobře ovládat střelné zbraně, aby byl dojem z přestřelek co nejautentičtější. To ocenili i filmoví kritici. Stejně tak prošli důkladným výcvikem v jízdě na koních.

I přes délku 128 minut se divák ani na chvilku nenudí. Zajímavé je, že si uznání zasloužil i záporák Calvera (Eli Wallach). Režisér John Sturges dlouho přemýšlel, kde vzít věrohodnou bandu, která by zahrála společníky Calvery. Nakonec trochu netradičně najal skutečné drobné bandity z kopců okolo Mexico City. Ti herce Wallacha doslova adoptovali a naučili ho svému řemeslu. Od střílení až po věrohodnou schopnost klít.

V Československu byl film jako zjevení a čtyři roky od americké premiéry na něj lidé chodili do kin opakovaně. Stal se tak s návštěvností téměř 9,5 milionu diváků šestým nejnavštěvovanějším filmem v československých kinech.

Ikonický western je k vidění 25. 12. večer na ČT2.

Zdroje článku: