Film Naživo aneb tak živý film jste ještě neviděli

Film Naživo aneb tak živý film jste ještě neviděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sedíte v kině a čekáte úvodní titulky filmu, místo toho se na plátně zjeví režisér a vypráví o vzniku projektu Film Naživo. V pozadí je slyšet příprava štábu a najednou to začne. Vypadá to jako divadlo, ale divadlo to není!

Jedinečné filmové představení 

Opuštěné dětské sanatorium, klec pro hyeny, poušť nebo vzletová ranvej, to jsou místa pro natáčení živého filmu Amerikánka. Každé představení je jedinečné, natočené filmovým štábem v jediném živoucím záběru. Kameraman Martin Douba zachycuje intimní prostor herců nebo naopak sleduje svět kolem nich. Film Naživo je vysílaný do kin po celé České republice, kde ho diváci sledují v přímém přenosu, ve chvíli kdy herci hrají a kamera snímá. Živé přenosy je možné vidět pouze v reálném čase představení, záznamy veřejnosti k dispozici nejsou. 

Improvizace v době karantény

Autor projektu a zároveň režisér Amerikánky Viktor Tauš se inspiroval souborem Cirk La Putika, s kterým sdílí domovskou scénu Jatka78. Divadelní soubor vyrazil do ulic, aby lidem přinesl zábavu přímo pod okna a zlepšil jim tak náladu v době koronavirové krize. 

“Improvizací v době karantény bylo vše, bylo to náročné ve všech smyslech a krásné současně.  Hledal jsem cestu, jak z filmu učinit součást živého umění, a tak se zrodil Film Naživo,” vysvětluje Viktor Tauš.

Skutečný příběh

Amerikánka je příběh inspirovaný skutečnými osudy z prostředí dětského domova, pěstounské péče a pasťáku. Hlavní hrdinka Ema Černá, kterou hrají Tereza Ramba a Eliška Křenková, bojuje za svobodu uprostřed krutosti a nenávisti v době totality. Jediným světlým bodem v její mysli je víra, že někde daleko v Americe čeká někdo, komu na ní záleží.

Živé publikum z dětských domovů

Na každé živé natáčení jsou pod patronátem organizace Dobré víly zvány děti z dětských domovů a společně tvoří jeden z obrazů filmu. Mají k dispozici kameru a jsou motivovány k natočení vlastního pohledu na představení. Filmy Naživo jsou ukládány do virtuálních videoték v dětských domovech napříč Českou republikou. 

Tvůrčí proces se nedá zastavit a tak během korovinarové pandemie vzniklo postupně několik dalších filmů NaŽivo. Vidět můžete La Putyky Kaleidoscope - “Cirkusová expedice za čirou radostí,”  tanečně-akrobatické představení Vzduchem od Losers Cirque Company nebo akčně historickou fikci divadla VOSTO5 PÉRÁK - “Na jméně nezáleží, rozhodují činy!”