Eliška a Damián dostali v podcastu Kompot naloženo. Brutálně amatérská věc, říkají moderátoři

Eliška a Damián dostali v podcastu Kompot naloženo. Brutálně amatérská věc, říkají moderátoři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snad nikoho už nepřekvapí, že historická romance Eliška a Damián denně čelí náporu znechucených a posměšných komentářů. TV Prima slibovala divákům pořádnou bombu a výbuch to rozhodně byl. „Jako když si ochotníci udělají kulisy a soused jim k tomu napíše pohádku,“ reagují moderátoři Kompotu.

Papundeklová věc s hroznými kostýmy i herectvím

Populární podcast Kompot krmí posluchače popkulturními událostmi posledních týdnů. Nepřekvapí tedy, že se moderátorům Haně Biriczové a Šimonu Holému dostal do hledáčku také vysmívaný propadák Eliška a Damián. Historická romance, se kterou TV Prima šlápla hodně vedle, sbírá negativní ohlasy na každém kroku a ani v tomhle koutku Radia Wave na ní nenechali nit suchou.

Vůči hromadné kritice se vymezila Emma Smetana, představitelka hlavní hrdinky Elišky, která po premiéře na Instagramu rozdělila tři pro ni směrodatné body: „Zaprvé, subjektivní názor nás, co jsme tomu věnovali intenzivní měsíce práce. Zadruhé, subjektivní pohled mých blízkých a profesionální pohled kritiků, jejichž recenze obecně čtu se zájmem a respektem. Zatřetí, objektivní řeč čísel.“

Eliška v prvním díle nepůsobí právě sympaticky.
Eliška v prvním díle nepůsobí právě sympaticky. | Zdroj: FTV Prima

Zajímavý je pro moderátory obzvláště onen třetí bod, protože ano, první díl seriálu Eliška a Damián byl nejsledovanějším pořadem sobotního večera, dívalo se na něj 743 000 diváků starších patnácti let, což je ovšem spíše střední výsledek, a přitom při opravdu masivní reklamě. „PR říkalo přesně to, co to je – papundeklová, příšerně vypadající věc s hroznými kostýmy a fakt toporným herectvím. Už u těch plakátů bych se zastavil jako člověk, který se snaží najít kvalitu, ale o to jde, že už se vlastně nikdo nesnaží o nic,“ prohlásil na adresu seriálu Šimon Holý.

Připomíná to film z Bollywoodu

„Mnohé takové filmy mají specifické znamení, že vypadají brutálně amatérsky,“ dodala Hana Biriczová. „Tohle bylo, jako když by si ochotníci během víkendové přespávačky udělali kulisy, pak jim soused vymyslel tento příběh a řekl si, to by byla fajn pohádka pro děti, tak to nastudujeme a třeba o Mikuláši nebo o Vánocích zahrajeme dětem. Herectví Emmy Smetany vůbec nebylo to nejhorší, v českém kontextu úplně normální, průměrný výkon.

Na druhou stranu to, že si Prima myslí, že máme místo hlavy jitrnice, mě úplně uráží. Není možné, aby tohle bylo v dnešní době, v roce 2023, považováno za normální televizní pořad a myšleno vážně.

Emma Smetana na Instagramu zmínila, že někteří kritici zřejmě přehlížejí lehkost, s níž se to celé odehrává. „Seriál ani herci v něm se neberou vážně a místy si děláme legraci sami ze sebe. Nepředstíráme, že je to něco jiného, než to je.“

Ano, je to zahrané s určitou nadsázkou, najdou se i dobré herecké výkony, např. Dany Syslové v roli Eliščiny babičky. I když ale moderátoři uvedou několik povedených věcí na adresu seriálu, čísla bohužel také říkají, že si Eliška a Damián vybojovali od diváků mizerné hodnocení 8 %. To je srazilo až na samotné dno seriálové tvorby a ze sobotních večerů přesunulo na pondělní, kde ovšem nejspíš podlehnou konkurenci úspěšnějších počinů Kriminálka Anděl a Oktopus.

Zdroje článku: