Celebrity pod lupou: Byl sotva plnoletý, ale zazářil jako kometa. Herci chodili do divadla, aby viděli Hanzlíka v akci

Celebrity pod lupou: Byl sotva plnoletý, ale zazářil jako kometa. Herci chodili do divadla, aby viděli Hanzlíka v akci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaromír Hanzlík studoval na prestižním Gymnáziu Jana Nerudy a ve škole se potkal s Petrem Štěpánkem. Ten ho přivedl do divadelního kroužku, a tak bylo rozhodnuto. Než odmaturoval, dostal nabídku z Vinohradského divadla. Nebyl plnoletý, a tak bylo na otci, aby rozhodl, zda půjde na DAMU, nebo do divadla.

Přestože si otec (operetní umělec) přál, aby syn napřed vystudoval, nakonec se nechal přemluvit a Jaromíra pustil rovnou k divadlu. Přimlouvali se za něj herci jako Pleskot, Brzobohatý nebo Kopecký. Osmnáct dní po maturitě se tak hubený kluk poprvé postavil na prkna Vinohradského divadla. Psal se rok 1966.

Při potlesku se mi zdálo, že vyletělo tisíc holubů a tlouklo křídly… Neviděl jsem, neslyšel, tekly mi slzy a zapomněl jsem se uklonit,

popsal svou první děkovačku herec.

Ve stejný rok si zahrál i malou filmovou roli v dramatu Kočár do Vídně. Tam padl do oka scenáristovi Procházkovi. Ten mu slíbil, že mu do roka napíše roli na tělo. Hanzlík na to zapomněl, ale Procházka se mu sám připomněl a v ruce měl scénář pro komedii Slasti otce vlasti, který popisoval veselou formou život mladého Karla IV. První manželku mladého panovníka si zahrála „překvapivě“ Daniela Kolářová a už tenkrát bylo jasné, že kamera si tuto dvojici zamilovala a s ní i diváci.

Hanzlík žil rychle a už v roce 1969 se poprvé oženil. Za ženu si vzal zdravotní sestru a v knize Po stopách hvězd je uvedeno, že ji o ruku žádal s oštěpem v ruce a tvrdil, že když mu nevyhoví, tak ji probodne (druhá verze se přiklání k možnosti, že by se probodl sám). Po roce přišel na svět syn David, jenže Jaromír byl doslova pohlcený prací a na rodinu neměl čas.

V té době kromě divadla ještě recitoval ve Viole a točil filmy a televizní projekty. Objevil se v televizní inscenaci Ikarův pád a Podnájemníci. Kromě filmu Metráček si zahrál po boku Daniely Kolářové v hudební komedii Noc na Karlštejně, která patří dodnes k nejoblíbenějším komediím z předrevoluční éry. Ve 25 letech měl za sebou už přes třicet filmových rolí.

Hanzlík dal do každé ze svých rolí maximum, byl přirozený, spontánní, navíc dobře vypadal. Nebylo těžké si ho oblíbit. Jen doma mu to moc nevycházelo. Když se manželka po šesti letech rozhodla, že půjde do práce, herec neunesl představu, že by to mohlo vypadat tak, že není schopný zajistit rodinu. Manželství tak skončilo rozvodem.

Vlastně úplnou náhodou se dostal k natáčení prvního českého sitcomu, který jeho popularitu ještě podpořil. V té době točil s režisérem Dudkem maďarskou hru Legendy o zabití a Dudek dostal nabídku na využití volného studia. Na stole měl scénář od Fan Vavřincové, která byla autorkou ženských románů a detektivek a televize ji oslovila, zda by neměla nějakou veselohru.

Jaromír Dudek tak vzal herce, se kterými zrovna točil, a obsadil je do Takové normální rodinky, která nebyla až tak normální.

Jaromír Hanzlík na natáčení zavzpomínal rád, protože celá parta umělců byla naladěná na stejné vlně a bylo hodně prostoru pro nápady herců. Všechny bavila Marie Rosůlková, která pravidelně chodila na natáčení pozdě a měla neuvěřitelná zdůvodnění svých pozdních příchodů. Hodně vtipná byla i Dana Medřická. Mladá Daniela Kolářová byla opět ve své roli spojená s Hanzlíkem.

Jediným problémem bylo přetáčení druhé epizody, protože Pavel Landovský emigroval a musel být nahrazen. Jeho místo převzal Jaroslav Moučka.

Úspěšný seriál mohl být mnohem delší, jenže s ohromnou popularitou se dostavily politické tlaky a nikdo ze štábu navrhované změny nechtěl. Seriál byl ukončen a zachoval si svůj charakter.

Zdroje článku:
  • kniha Po stopách hvězd, Václav Nekvapil, nakladatelství Jota, první vydání. ISBN 978-80-7217-629-8,
  • autorský text