Čtvrtek v Ulici: Kateřina v péči o teplo rodinného krbu exceluje a Hložánek se cítí jako páté kolo u vozu

Čtvrtek v Ulici: Kateřina v péči o teplo rodinného krbu exceluje a Hložánek se cítí jako páté kolo u vozu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dlouho to vypadalo, že si Kateřina na chod Lumírovy rodiny nikdy nezvykne. Přece jen už má velkou dceru. Pak ale stačilo, aby Lexík onemocněl. Kateřina hned přebrala většinu péče o něj na svá bedra. Lumír se nestačí divit, a dokonce i Vilma musí uznat, že je Kateřina velmi dobrou hospodyňkou.

Lexík je rád, že má Krabici vedle sebe

Pouto mezi Lexíkem a Kateřinou zesílilo díky nemoci, která ho postihla. Dlouhý pobyt doma mimo Drozdy a školu se Lexíkovi táhnul, a tak Kateřina neváhala a vymyslela pro něj perfektní bojovku. Koneckonců to byla bojovka i pro ni samotnou, protože musela překonat všechny nástrahy, které jim pod nohy házela nervózní Vilma. Ta by nejspíš byla nejradši, kdyby Lexík s Lumírem nadosmrti zůstali sami. Pro kteroukoliv ženskou by byla taková tchyně zádrhelem. Ovšem pro Kateřinu, která se jen tak nedá, je to výzva. Dá to ale námahu pořád předstírat, že všechny třecí plochy, které mezi ní a Vilmou vznikají, jsou vlastně v pořádku.

Lumír sice už několikrát svou matku seřval, ta ale jakoby ho nevnímala. Ona sama přece ví nejlépe, co její kluci potřebují. Vendule patří také velký dík. Pokaždé, když si její babička stěžuje na nepotřebnost, ona se vytasí s nějakou prací přímo pro ni. Ale zpátky ke vztahu Kateřiny a Lexíka. Ten už je dokonce tak hluboký, že se spolu mluví o smrti jeho mámy. Je vidět, že se Lexíkovi pořád hodně stýská a že by si Kateřinu uměl představit jako svou náhradní maminku.

Lexík je rád, že má celou rodinu nablízku.
Lexík je rád, že má celou rodinu nablízku. | Zdroj: TV Nova

Vilma uznává, že je Kateřina dobrou hospodyňkou

Co pořád zůstává divné je fakt, že Vilma neustále dochází k Lumírovi uklízet. Cožpak už jí někdo nemůže říct, aby šetřila své vlastní síly a do domácnosti svého syna chodila jen na pozvání? Pro jakoukoliv ženu by tohle bylo k nevydržení. Pro Kateřinu ale ne. Dělá co může, aby Vilmě ukázala, že její úklid už u nich doma nebude potřeba. A Vilma se chytla. K Vendule přišla celá smutná, že v Lumírově bytě nebylo co dělat, vše bylo uklizeno. Vendula se směje, protože moc dobře ví, že tím vlastně její babička Kateřinu pochválila. Snad už vůči ní nebude mít předsudky. Protože to, že je Kateřina z Děčína, ještě neznamená, že je stejná jako její nepřítelkyně Květa Vavrušková. Pamatujete si na ni? Právě ona vlastnila hospodu u Henryho před Kateřinou a stejně jako ke Kateřině k ní měla Vilma výtky.

Hložánek dostane funkci, aby tolik neprudil

Kromě Vilmy se práce a funkce dá vymyslet také pro Hložánka, no ne? Opět to byl Vendulin nápad, když navrhla, aby v hospodě sedícího Tondu Hložánka rozveselili tím, že ho udělají patronem letní grilovací zahrádky. To by ho mohlo potěšit, no ne? Stejně teď nejspíš nemá do čeho píchnout. A když už si s ním ani Lumír nesedne na pivo, připadá si vážně opuštěně. Respektive vzato je otravný až hrůza. Coby patron venkovní zahrádky dá snad na chvíli pokoj.

Zdroj článku:
  • Autorský text