Když hlavní hvězda před kamerou občas slintá, močí a nerespektuje scénář. Psí hvězdy, které zastínily i známé herce

Když hlavní hvězda před kamerou občas slintá, močí a nerespektuje scénář. Psí hvězdy, které zastínily i známé herce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy, ve kterých má nejvýraznější roli zvíře, jsou dlouhodobě u lidí velice oblíbené a psi žebříčku oblíbenosti vévodí. Malé děti dávají přednost animovaným příběhům, ale pokud se má bavit celá rodina, rozhodně se vyplatí sáhnout po skutečném psím hrdinovi.

Na výběr je široká škála filmů a seriálů, některé pobaví, jiné jsou hlavně dojemné, a tak možná i nějaká ta slza ukápne. Film by rozhodně neměl být motivací pro pořízení daného plemene psa, jak jsme to zažili s mánií pro dalmatiny, protože každé plemeno má svůj charakter a povaha filmového psa nemusí nutně odpovídat skutečnosti. Filmy o psích kamarádech jsou většinou stavěné na věrném přátelství a oddanosti psa k člověku. Nechybí ani odvaha. Právě pro tyto vlastnosti takové filmy jednoznačně u diváků bodují.

Přestože to vypadá, že je zvíře ve filmu přirozené, ne každý roztomilý pes je vhodný na natáčení, pokud nemá sloužit jen jako kulisa, ale má velkou roli. Takový pes je velice pečlivě trénovaný, aby se naučil vše, co bude před kamerou předvádět. Za báječným chováním psa, které divák obdivuje, mohou být měsíce i roky poctivé práce cvičitele a psa.

Někdy musí umět pes štěkat na povel, zastavovat se na určitém místě, hrát spícího nebo mrtvého psa. Natáčení je náročné i pro lidi, takže zvíře musí být v dobré kondici, vyrovnané a poslušné. Velice často se filmaři uchylují k malému podvodu a jednu psí hvězdu hraje hned několik psů. Každý umí něco a natáčení potom není pro zvíře tak náročné. Také v případě, že pes ve filmu roste od štěněte, je třeba hned několik jeho následovníků.

V Los Angeles mají dokonce psí hereckou školu. Právě tam třeba získal své dovednosti jeden z nejslavnějších psů – Komisař Rex. Ten se jmenoval Santo Vom Haus Zieglmayer a školou si prošel i jeho nástupce Rhet Butler. V takové škole zvládnou ze psů vychovat vlastně kaskadéry, kteří umí přeskakovat ze střechy na střechu, proskočit sklem (samozřejmě jen tím filmovým), běhat po vagonech a podobné kousky. V této škole se zdokonaloval i nejznámější filmový bernardýn Beethoven (vlastním jménem Kris) a ovčácký pes z filmu K-9, můj přítel se studeným čumákem, jehož parťákem byl Jim Belushi.

K-9, můj přítel se studeným čumákem

Právě Jerry Lee alias K-9 (vlastním jménem Rand) patří mezi nejoblíbenější psí celebrity.

Svérázný detektiv Mike Doodle žádá o nový policejní vůz, aby se mohl pustit do stíhání drogového dealera. Jaké však bude jeho překvapení, když vyfasuje nového parťáka, který je vycvičený v hledání drog, ale má trochu komplikovanější pracovní morálku. Kriminální komedie vsadila na soužití detektiva a psa, které přineslo divákům hodně povedenou zábavu, a ač jde o snímek z roku 1989, budování přátelství člověka a psa je nadčasové.

Zajímavé je, že o roli se ucházelo 40 psů z USA, ale žádný neodpovídal představím filmařů. Vhodný psí herec se našel až v Německu, a tak se mimo jiné musel naučit rozumět povelům v angličtině.

Neuvěřitelná cesta

Úžasný film z roku 1993 představí hned tři zvířecí hrdiny, kteří se vydají na cestu do neznáma. Film je o strastiplné cestě zlatého retvívra Shadowa, černobílého amerického boxera Chance a perské kočky Sessy pustým krajem plným nástrah. Tentokrát zvířata ve filmu i mluvila, a tak jde o film, který ocení celá rodina.

Právě boxer měl další tři dubléry, kteří zaskakovali, když byl unavený, a koček měli filmaři rovnou deset!

Hačikó – příběh psa

Film z roku 1992 o věrnosti takové, jakou může projevit jen pes svému pánovi, vezme za srdce každého milovníka psů. Silný příběh byl inspirovaný skutečnou událostí, kdy Hačikó vyhlížel svého mrtvého pána každý den na nádraží 9 let, a i přes snahu rodiny zesnulého profesora Hačika udržet doma se pes na nádraží stále vracel.

Dospělého Hačikó hráli 3 psi rasy akita, štěně bylo rasa shiba. Skutečný Hačikó žil v Japonsku, na nádraží Šibuja. Na jeho počest je na tomto místě socha vyobrazující Hačika. Jeho ostatky jsou uložené v Národním vědeckém muzeu v Tokiu.

Zdroje článku: