Anežka Rusevová z Ulice: Na DAMU jí dávali najevo, že je tlustá. V Německu se setkala s lepším přístupem

Anežka Rusevová z Ulice: Na DAMU jí dávali najevo, že je tlustá. V Německu se setkala s lepším přístupem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zatímco někteří pedagogové na DAMU se zabývali více její hmotností než hereckým talentem, v Německu našla Anežka Rusevová větší pochopení. V Berlíně i Norimberku přijali její energii a sílu s nadšením. Měla tam velké štěstí na lidi a dodnes udržuje kontakt s tamními přáteli.

Herečkou chtěla být odmalička. Táta jí pomáhal

Herečka Anežka Rusevová, divákům TV Nova známá hlavně coby Vendula z Ulice, o sobě říká, že je životní optimistka. Už ve dvanácti letech prý ale předčasně dospěla, jak řekla deníku Aha! pro ženy. Stalo se tak proto, že v té době zemřel její tatínek, známý herec Radan Rusev, po němž zdědila lásku k herectví, talent a vlastně i podobu.

Už v osmi letech stanula Anežka na prknech Stavovského divadla a tohle prostředí si rychle zamilovala. Začala snít o studiu na DAMU a kariéře herečky. Táta v ní nejspíš viděl potenciál, protože jí s uskutečněním velkého přání pomáhal – např. tím, že ji učil správně vyslovovat. Jeho brzký odchod ji velmi poznamenal.

Snažila se tenkrát soustředit na své koníčky a školu, ačkoli měla co dělat, aby nepropadla z matematiky, fyziky a chemie. Arcibiskupské gymnázium v Praze, kam chodila, pro ni přesto znamená zdroj krásných vzpomínek. „Ráda se setkávám s bývalými spolužáky, každý rok máme sraz. Říkám si, že jsem měla velké štěstí na lidi,“ přisvědčila herečka. „Možná to bylo dané i tím, že gymnázium bylo křesťanské… Lidé se k sobě chovali slušně.“

Berlín si zamilovala. Klidně by tam bydlela

Obrovské štěstí na lidi měla Anežka Rusevová i během výměnného pobytu v Berlíně. Při studiích se v rámci Erasmu dostala na jednu z nejlepších německých škol, která jí dala spoustu neocenitelných zkušeností. Je to už deset let, ale stále na ty časy ráda vzpomíná. V Berlíně si to oblíbila natolik, že se tam po absolutoriu na DAMU ještě vrátila v rámci dalších projektů. Dokázala by si představit, že by tam zůstala natrvalo.

Anežka Rusevová jako Vendula v Ulici
Anežka Rusevová jako Vendula v Ulici. | Zdroj: TV Nova

Fakt je, že kdybych si tam někoho našla, tak by bylo možná snazší se tam přestěhovat. Ale mně se tam líbilo hlavně proto, že v Berlíně byla taková svoboda, jakou jsem tady nikdy předtím nezažila… Dodnes tam mám spoustu přátel, za kterými se vracím. Mnoho z nich dnes hraje ve velkých německých divadlech či filmech, takže jsem hrdá, že jsou to moji kamarádi.

V Německu byli k její energii vstřícnější

Přibližně před rokem se herečce podařilo výrazně zhubnout a překvapuje ji, že je tomu dodnes věnována pozornost. V Blízkých setkáních s Terezou Kostkovou prozradila, že šestnáct let dělala závodně moderní gymnastiku a přibírat začala v průběhu studií na DAMU. „Někteří pedagogové ve mně zaseli, že jsem tlustá, že s tím musím něco udělat. V té době jsem se tím začala dost trápit. Dokonce jsem jeden čas měla pocit, že místo toho, aby se řešilo, jak hraju nebo jak tomu pomoct, abych se vyvíjela herecky, tak se pořád řešilo, že Rusevová je tlustá. To si s sebou člověk samozřejmě nese dál.“

Právě v Německu zažila Anežka Rusevová vstřícnější přístup. Na zmíněné berlínské škole ji hrozně hezky přijali. Zatímco na DAMU stále upozorňovali na to, že je silnější postavy a má v rámci hereckých prostředků příliš mnoho energie, v Německu její sílu naopak ocenili. To jí hodně psychicky pomohlo.

Zdroje článku: