Dobrodružství kriminalistiky: K odhalení případu tentokrát pomohou dvě postarší všetečné dámy

Dobrodružství kriminalistiky: K odhalení případu tentokrát pomohou dvě postarší všetečné dámy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sedmý díl z první osmičky kriminálních případů má název Rekonstrukce. Pod režijním vedením Antonína Moskalyka se před kamerou objevily dvě uznávané herečky Nelly Gaierová a Vlasta Fabiánová. Z mladší generace herců se ve snímku objevili Marek Vašut, Michal Dlouhý nebo Vladimír Javorský.

Děj diváky zavede do malého anglického penzionu, kde jsou ubytovaní manželé trávící líbánky. Novomanželka byla nemocná se srdcem, ale manžel se o ní pečlivě staral. Tak to tedy vypadalo na venek. Jednoho dne, když ji šel pro léky, našel po návratu svou ženu mrtvou ve vaně.

Za nějaký čas se sešla všetečná majitelka penzionu se svou podobně založenou přítelkyní a jak tak u kávy probíraly nejnovější drby ze společnosti, došlo i na úmrtí nešťastné novomanželky. Tu dámy zjistily, že už o podobném případu něco zaslechly, a tak se vypravily do Scotland Yardu, aby se o své dedukce podělily s odborníky.

A tak začalo pátrání po muži, který zřejmě své manželky zabil, aby mohl zdědit jejich majetek. K úspěšnému usvědčení zločince však bylo třeba objasnit, jakým způsobem ve vaně ženy zabil. K tomu přispěje rekonstrukce činů a odborný názor patologa.

Jednou z dam byla Nelly Gaierová, herečka, která se narodila ještě za doby Rakouska Uherska v roce 1908. Její pravé jméno bylo Cornélia. Po matce zdědila hudební nadání, stejně jako její sestra i bratr. Po studiu na Státní konzervatoři se z ní stala hvězda operety. Ve filmu se objevila poprvé v roce 1935 a už během okupace natočila řadu filmů.

Na rozdíl od jiných hereček, nebyla po válce nijak zatracovaná a objevila se v řadě filmů, většinou však ve vedlejších rolích. Nahrávala i gramofonové desky a vystupovala v rozhlase. Epizodní role měla třeba i v seriálu Létající Čestmír nebo 30 případů majora Zemana.

Druhou prvorepublikovou herečkou, která se v epizodě objevila, byla Vlasta Fabiánová, jen o čtyři roky mladší než Gaierová. Vlasta Fabiánová to neměla s herectvím jednoduché pro svůj aristokratický zjev. Na divadle nemohla hrát prosté selské dívky, a tak se později realizovala především jako pedagožka na DAMU, kde učila umělecký přednes a herectví. Mezi studenty byla velmi oblíbená.

rekonstrukce vraždy
rekonstrukce vraždy - Gaierová | Zdroj: Vladimír Malaska / © Česká televize

Ve filmu si ji diváci vybaví jako přísnou Edovu matku v komedii Setkání v červenci. Jako noblesní dáma jen těžce nesla, že se Eda zapletl s učitelkou angličtiny, která měla dítě. A rozverný synek v podání Tomáše Holého, to matce moc neulehčoval.

Zvláštním způsobem je Vlasta Fabiánová spojená s hercem Karlem Högerem. Oba spolu hráli v Národním divadle, odkud musela Fabiánová v roce 1977 nuceně odejít, protože občas dokázala velice kriticky hovořit o poměrech v kultuře a v zemi, a to nebylo žádoucí. Höger se jí zastal a na protest proti jejímu odchodu dal výpověď. Ještě ten večer ho odvezli do nemocnice s infarktem, kterému podlehl. V té době za sebou měl 22 natáčecích dnů v seriálu Nemocnice na kraji města a seriál se musel přetáčet. Dlouho se ani nevědělo, jestli se bude v natáčení pokračovat.

Ve vysílání ve středu 14. června na ČT1 večer.

Zdroje článku: