FREM: Český štáb poprvé na Antarktidě. Dokumentární sci-fi, které přináší nový pohled na současný svět

FREM: Český štáb poprvé na Antarktidě. Dokumentární sci-fi, které přináší nový pohled na současný svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jak bude vypadat svět, kde člověk není hlavním aktérem? Co nastane, jakmile příroda opět převezme své žezlo? Tyto otázky si klade dokumentární snímek Viery Čákanyové, který získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší český dokumentární debut.

Člověk jako rovnocenná součást ekosystému

Dokumentární sci-fi se odehrává na nehostinných bílých pláních Antarktidy, kde se nejvíce projevují klimatické změny. Tvůrci vytvořili film, ve kterém není hlavní postavou člověk, ale je zobrazen pouze jako rovnocenná součást ekosystému. Snímek reaguje na lidské uvažování způsobené rozvojem technologií a umělé inteligence a osobitým způsobem postihuje nicotnost člověka v kontextu přírody a univerza. Samotný název filmu vychází z nicoty, v základu neznamená nic, navíc připomíná starodávné slovo “fremd” vyjadřující něco cizího. 

Záměrem autorky bylo vytvořit film, ve kterém by divák nabyl pocitu, že nejde jen o nějaký pohled z dronu, ale že se stal přímou součástí nahlížející umělé inteligence žijící vlastním životem.

Natáčení na Antarktidě

Tříčlenný štáb, sestávající se z režisérky, kameramana a herce, pracoval na dokumentu z lodního kontejneru uprostřed sněhu a ledu. V průběhu šesti týdnů natáčení se musel vypořádat s řadou potíží způsobených nehostinnými podmínkami na zamrzlém kontinentu. Stížené přísuny potravin, elektřiny a značně omezená komunikace byly na denním pořádku. Pro všechny členy štábu to byla extrémní zkušenost.

Režisérka a absolventka FAMU Viera Čákanyová již byla oceněna za své studentské snímky Piraňa (2007) a Alda (2009). V současné době spolupracuje s neziskovými organizacemi a natáčí dokumentární filmy pro televize.  

Společnost DAFilms uvede dokument do českých kin i online 12. listopadu 2020.