Dobrodružství kriminalistiky: Inspektoři Kubeš a Forst jdou po krvavé stopě

Dobrodružství kriminalistiky: Inspektoři Kubeš a Forst jdou po krvavé stopě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po boku zkušeného inspektora Kubeše, jehož hraje postarší Josef Vinklář, se na obrazovkách objeví mladý detektiv Forst, který bude mít za úkol naučit se od staršího vyšetřovatele před penzí správný postup vyšetřování. Chce také před nadřízeným předvést to, jak mu jde práce od ruky.

Antonín Moskalyk zasadil skutečně krvavý příběh do malebného Českého Krumlova začátku minulého století. Kriminalistické metody byly ještě v plenkách a usvědčit pachatele bylo hodně zapeklité a zdlouhavé. Další epizoda přináší kromě napětí i trochu humoru, ale to nic nemění na tom, že jde o ten nejhorší zločin – vrah si vyhlédl tři malé chlapce.

Právě mladý detektiv Forst objeví u řeky nadějnou stopu, která dvojici vyšetřovatelů přivede až k potulnému truhlářskému pomocníkovi Klementovi. Ten není pro policii neznámou osobou a už jednou byl na základě podezření vyšetřován z podobné zločinu. Soud v rakouském Linci však tenkrát musel pro nedostatek důkazů Klementa propustit.

Ani tentokrát, i když jde o podezření z násilné smrti tří chlapců, nemají vyšetřovatelé v ruce nic, co by jim pomohlo vraha dostat za mříže. Klement obvinění ze zabití tří školáků odmítá a detektivové mají k dispozici jen řeznickou zástěru plnou skvrn, které jsou podle truhláře od ředidla.

Forst vsadí na vědu a požádá svého přítele ze studentských let o pomoc. Nadaný biochemik Ulenhuth přijede z Berlína k soudu v Českých Budějovicích, aby vraha pomohl usvědčit. A vše dopadne překvapivě dobře a německý profesor předvede před plnou soudní síní zkoušku, které bez nejmenších pochybností dokáže, že Klement je vrahem chlapců.

V době natáčení měl Vladimír Dlouhý 31 let a o jeho hereckém talentu nikdo nepochyboval. Úspěšný herec však dlouhá léta bojoval se závislostí na alkoholu a nikotinu. V pití ho nedokázala zastavit ani rakovina a tento svět opustil předčasně, a to ve věku 52 let.

I tak za sebou nechal řadu výrazných rolí. Před kamerou se objevil už jako dítě ve filmu Už zase skáču přes kaluže. A přestože měl řadu snů o své budoucnosti, nakonec si vybral konzervatoř. Dokázal zahrát sympatické mladíky, jako třeba v seriálu Arabela, ale i muže s problematickým charakterem, jak předvedl třeba v Kájínkovi nebo ve filmu Jedna ruka netleská.

Druhá manželka Vladimíra Dlouhého Petra Jingmanová a jeho synové (dvojčata)
Druhá manželka Vladimíra Dlouhého, Petra Jungmanová, a jejich synové (dvojčata) | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Na rozdíl od hereckého světa, kde zářil, v soukromí nenašel klid. Ani prasklé žaludeční vředy a narození dvojčat nebylo dostatečně silným motivem k tomu, aby se pokusil nad alkoholem zvítězit. Dokonce i v době, kdy pobýval v nemocnici na kapačkách a odcházel jen na představení do divadla, si neodpustil návštěvu oblíbených lokálů.

Ani jedna z jeho manželek nedokázala jeho závislost zkrotit. Přitom měl úspěch v práci, zdravé a krásné děti. Herečka Petra Jungmanová (druhá manželka) nakonec na dva malé chlapce zůstala sama, ale i přes komplikované manželství na Vladimíra vzpomíná v dobrém.

K vidění 7. června večer na ČT1.

Zdroje článku: