Létající Čestmír: Po Arabele přišel na řadu další seriál z dílny Miloše Macourka a Václava Vorlíčka

Létající Čestmír: Po Arabele přišel na řadu další seriál z dílny Miloše Macourka a Václava Vorlíčka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Spolupráce těchto pánů byla vždy zárukou příjemné podívané pro celou rodinu. Zásluhu na tom mělo i skvělé herecké obsazení a jedinou „vadou“ byla délka seriálu – měl pouze šest epizod. Ty si teď můžete s kapkou nostalgie připomenout na TV Nova, která seriál zařadila do letního plánu.

Děj se točí hlavně kolem dětí, především kolem malého chlapce, který zakopl o podivný modrý kámen, jenž mu umožnil cestovat na tajemnou planetu květin. Zápletka byla sice trochu překombinovaná, ale díky hereckým hvězdám, mezi které patřil například Petr Nárožný, Iva Janžurová, Zdena Hadrbolcová, Jiří Sovák, Jiřina Bohdalová nebo Vladimir Menšík, si diváci seriál oblíbili.

Právě na Vladimíra Menšíka zavzpomínal představitel dětského hrdiny Čestmíra, Lukáš Bech (50). S Menšíkem trávil čas mezi natáčením a dodnes žasne, že si taková hvězda dokázala povídat o obyčejných věcech, které trápily malého kluka. Také se přiznal, že byl hodně neposlušný a zlobil. Věděl, že je pro seriál nepostradatelný. Jediná Ivana Andrlová, která mu hrála starší sestru, ho dokázala trochu krotit.

Seriál byl na tehdejší dobu hodně náročný, a to kvůli řadě složitých triků. Vše tak trvalo dlouho vytvořit a bylo to také nákladné. Natáčelo se 8 měsíců a koprodukce s Němci přinesla peníze. Seriál se prodal i do exotických zemí, například do Vietnamu a Mongolska.

Lukáš Bech u herectví nezůstal. Měl problém s hlasem a lékaři mu nedoporučili profese jako herec nebo učitel. Občas si však nějakou malou epizodní roli zahrál.

Dalším dětským hercem byl Antonín Kala. Ten začal svou hereckou kariéru jako nesmělý hoch v pohádce. Roli v seriálu získal díky herci Šimáčkovi, který ho Vorlíčkovi doporučil. V seriálu sice nehrál oblíbenou postavu, ale natáčení si užil. Dokonce se učil i krátký text v japonštině.

Peklo zažil až po návratu do školy, kde se jim z nějakého důvodu znelíbil. Dozvěděl se také, že mu nedají doporučení k dalšímu studiu, a tak změnil školu – nakonec šel studovat Pražskou konzervatoř. Po škole se začal živit jako moderátor a komentátor sportovních akcí v Brně. Už 24 let je věrný jednomu rádiu, kde má každodenní vysílání. Občas si zahraje i menší roli ve filmu nebo v televizi.

Václav Vorlíček vzpomínal, že to byl poslední velký projekt, na kterém spolupracoval s Menšíkem. Ten nikdy žádnou práci neodmítl kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Natočil tak i tento seriál, i když během natáčení trávil hodně času v maskérně na kapačkách a musel mít k ruce i zdravotní sestru.

Přestože od poslední natočené klapky uplynulo už čtyřicet let, příběh malého baculatého chlapce pobaví i dnes. Seriál doprovází i velice oblíbená píseň, kterou nazpíval Michal David.

K vidění od 4. 6. na Nově, a to vždy odpoledne.

Zdroje článku: