Ďábel: Skvělý Tom Holland v thrilleru nasáklým zlem, nenávistí a fanatickou vírou v Boha

Ďábel: Skvělý Tom Holland v thrilleru nasáklým zlem, nenávistí a fanatickou vírou v Boha
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Těšte se na skvělý thriller plný temnoty, nasáklý všudypřítomným ďáblem, kde se hrstce dobrých lidí dějí samé hrozné věci a zbytek lidí, včetně chlípného kazatele, páchá zlo.

Klikatá cesta do útrob propasti amerického venkova diváka zavádí do padesátých a šedesátých let minulého století do prostředí, kde splývá víra, zlo a nenávist.

Snímek zpracovaný podle slavného románu Donalda Raye Pollocka se zajímavým hereckým obsazením, se dotkne v úvodu válečných let, kdy otce hlavního hrdiny Arvina Russella pronásleduje scéna ukřižování člověka, kterou viděl. Otec i v poválečné době fanaticky věří v Boha a prosí ho o uzdravení své ženy trpící rakovinou. Ta ale zemře a muž se zabije.

Arvin se dostává k prarodičům, kde už je jeho nevlastní sestra, velice zbožná Lenor. Obě děti si vytvoří krásný sourozenecký vztah a Arvin dívku chrání.

Děj protíná příběh dvojice sériových vrahů Carla a Sandy, zkorumpovaného šerifa Lee Boedeckera a chlípného a morálně zkaženého reverenda Prestona Teagarina.

Celý film se stává obrazem úpadku a zvráceného fanatismu k víře v období temných padesátých let.

Hlasem vypravěče divák dostává k ději další informace. Film nemá na začátku zrovna strhující děj, ale jak minuty plynou, rozhodně se divákovi trpělivost vyplácí a dostává se do středu náročné zápletky plné zla a pokrytectví. Do popředí se dostává pohled na konzervativní společnost a nevědomost, která otravuje lidské vztahy.

Ve filmu je množství násilných scén, které jen podtrhují dojem z filmu, stejně jako to dělá opuštěná krajina a povedené obsazení vedlejších postav.

Když se po více jak půl hodině dostává do popředí Tom Holland, mistrně zprostředkuje tragický vývoj složitého charakteru Arvinovy postavy. Stejně zajímavý umělecký výkon můžete čekat od Roberta Pattinsona v roli odporného a dekadentního kazatele. Jason Clark bude přesvědčivý jako zvrácený a psychotický zabiják, který bere utrpení a smrtelnou extázi za okamžiky, které si zaslouží umělecké zpracování.

Režisér Antonio Campos předvádí divákům skupinu lidí s jizvami na duši, které spojuje hřích.