Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Dvě herecké rivalky spolu hrát nechtěly, ale Oldřich Lipský to nevzdal

Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Dvě herecké rivalky spolu hrát nechtěly, ale Oldřich Lipský to nevzdal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natočit bláznivou komedii, která nepřestane bavit lidi ani po 50 letech, je velké filmařské umění, a to se osvědčenému komediálnímu režisérovi Oldřichu Lipskému podařilo. Miloš Macourek se při psaní inspiroval humoristickým románem Nenada Brixiho a potom už stačilo správně namíchat herecké obsazení.

Možná i dobrá pověst režiséra přiměla dvě komediální herečky, „Bohdalku“ a „Janžurku“, které si konkurovaly, aby role přijaly. Jen málo režisérů se mohlo chlubit tím, že se mu obě královny komediálních filmů potkaly před kamerou. Byl to třeba Zdeněk Podskalský, když točil Světáky.

Ve hře bylo i obsazení Radoslava Brzobohatého

Středoškolského učitele George Camela si zahrál režisérův bratr, Lubomír Lipský, ale byl až náhradníkem. Hvězdou filmu se měl stát Radoslav Brzobohatý. Ten však ve stejném období točil s Jiřinou Bohdalovou ještě drama Ucho a detektivku Pěnička a Paraplíčko, a tak přišel na řadu režisérův bratr Lubomír. To byla určitě skvělá volba, protože jde o životní roli této herecké legendy.

Nenápadný učitel svou bytnou Harringtonovou řádně potrápil

Ve filmu nebylo herce či herečky, kteří by nezanechali v paměti diváků nějakou filmovou hlášku. Stejně jako nenápadný učitel, ve filmu perlila v malé, ale velmi výrazné roli nezapomenutelná Marie Rosůlková. Ta coby bytná Camela pojala podezření, že se rozhodl zabít nebo vypudit všechny její nájemníky z penzionu, který vedla. George Camel se nešťastnou náhodou zapletl do války dvou gangsterských band z Michaga a San Boniga a už to jelo. V sázce byl šek na milion dolarů a nebohý kantor nestačil uklízet mrtvoly. Otevřel dveře a vypadla mrtvola.

Netrvalo dlouho a vypracoval si pověst globální celebrity (Springtownská bestie), což mu přihrálo možnost zaflirtovat si s novinářkou Sabrinou (Jiřina Bohdalová), která ho dlouho ignorovala. I ona získala pocit, že vraždění jejího přítele souvisí přímo s ní a že to dělá proto, aby měla o čem psát. Sabrina se samozřejmě hodlala na popularitě Camela přiživit a hlídala si ho. To ji přivedlo i do střetu s šéfkou jedné ze zločineckých band, s Kate Draxlerovou (Iva Janžurová).

Třešničkou na dortu je práce Káji Saudka

Ten dokázal svými komiksovými kresbami dodat filmu nevšední tvář. Saudek už spolupracoval několik let předtím s režisérem Vorlíčkem na filmu Kdo chce zabít Jessii, kde se potkal se scénáristou Miroslavem Macourkem, se kterým si hned rozuměl. Macourek tak dostal nápad kresby ve filmu zopakovat, a to už když pracoval s Lipským na scénáři.

Film je k vidění 5. 10. na Prima Max ve 20:00 a 7. 10. na Primě ve 14:20.

Zdroje článku: