Chataři ze Švihova: Pokud chtěl Michal Suchánek natočit tak trapný seriál, že je až vtipný, tak se mu to povedlo

Chataři ze Švihova: Pokud chtěl Michal Suchánek natočit tak trapný seriál, že je až vtipný, tak se mu to povedlo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poté, co se herci vydali strávit léto do Osady, se další partička rozhodla, že si zajede do Švihova. Je jasné, že z hlavy Michala Suchánka nemohlo přijít nic, co by se vzdáleně dalo nazvat rodinnou minisérii. Do rolí podivných osůbek chatové osady obsadil rodinu, herecké kolegy a kamarády.

Jak pracuje konkurence, se přišel podívat scenárista Petr Kolečko, který stojí za seriálem Osada. Malá role se našla i pro dceru Bereniku Suchánkovou, kterou diváci znají ze seriálu ZOO, a potomky Josefínu a Františka si na natáčení přivezla Linda Rybová. Adéla Gondíková a Jiří Langmajer, kteří si domácí pohodu kvůli pracovnímu vytížení moc neužijí, tak měli možnost se potkávat při natáčení seriálu, což se jim moc často nestává. Kde je „Suchoň“, tam nemůže chybět Richard Genzer. Herecké obsazení vyšperkovali Igor Chmela s partnerkou Janou Janěkovou a Milena Steinmasslová. Kondičku si přišel vylepšit Matěj Dadák, který v roli degradovaného policisty neustále běhal po osadě.

Přestože seriál nenabízí žádné velké kulturní hodnoty, rozhodně je svým způsobem hodně vtipný. Život v chatařské osadě každý den nabízí celou řadu situací, kterou místní obyvatelé řeší svérázným způsobem.

Myslím si, že jsem to psal z nějaké vypočítavosti, protože Češi jsou chatařením postižení. Měl jsem pocit, že to prostředí, zákonitosti chataření a životní styl chatařů každý zná. Náš seriál je hlavně o charakterech lidí, chatařů, kteří se sice setkávají na jednom místě, ale jejich životy, životní hodnoty a postoje jsou různé. Vycházel jsem z toho, co znám, postavy mají reálné předobrazy,

říká Michal Suchánek s tím, že některé role psal hercům na tělo. Určitě od začátku viděl Genzera s Rybovou.

Dal jsem je k sobě i z psychologických důvodů, abych na Geňu nebyl moc ostrý. Věděl jsem, že Linda bude svojí povahou tlumit moje výstupy, byla takový nárazník. Ona ví, že umím být na herce hodně naléhavý, a ona tou svojí mírumilovnou a vstřícnou povahou funguje na place jako psycholog,

dodal Suchánek a přiznává, že režie ho baví i stresuje.

Právě obsazení rodin mělo v seriálu vytvořit pravou domácí pohodu. Jak se to povedlo, musí posoudit diváci. Už od první epizody je jasné, že ve Švihově nenajdete žádné suchary a atmosféra je plná nekorektního humoru. Podle Lindy Rybové bylo velice těžké natáčet s vážnou tváří, protože Richard Genzer je neuvěřitelně vtipný a nikoho nešetřil.

Čtyřdílný seriál Chataři ze Švihova nabízí streamovací platforma prima+ svým uživatelům od středy 10. dubna.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text