Nejlákavější filmové lokace v Praze, na kterých se natáčely největší filmové hity

Nejlákavější filmové lokace v Praze, na kterých se natáčely největší filmové hity
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
To, že se v Praze natáčela řada známých zahraničních filmů, ví snad každý. Věděli jste ale, jaké lokace jsou pro filmaře z celého světa nejlákavější? Podívejte se na 5 z nich a připomeňte si vaše oblíbené filmy. Navštívili jste je už všechny?

Strahovský klášter

Jednou z nejpopulárnějších filmových lokací je právě rozlehlý Strahovský klášter. Klášter patří mezi nejvýznamnější architektonické památky České Republiky. Najdete v něm obrazárnu s mimořádnou sbírkou evropských děl z gotiky, baroka i rokoka. Nachází se v něm také nádherná historická knihovna, která byla několikrát použita i pro filmové potřeby.

Tato obdivuhodná stavba v centru Prahy si zahrála v zahraničních filmech jako Sněmovna lordů ve filmu Casino Royal (2006) nebo britské muzeum v Lize výjimečných (2003). Dále byla využita také jako britská knihovna v hororu Z pekla (2001) a jako dánská knihovna v romantické komedii Princ a já (2004).

Strahovský klášter, Zdroj: Renata Sedmakova / Shutterstock

Hradčanské náměstí

Dům číslo 7, který se na Hradčanském náměstí nachází, si musí pamatovat každý, kdo viděl celosvětově známý film Amadeus. Jeho přední vchod byl totiž ve filmu použit jako vjezd do Mozartova domu. To však rozhodně není jediná filmově známá budova na tomto náměstí.

Salmovský palác, který slouží jako Národní galerie, se totiž objevil například ve snímcích Rytíři ze Šanghaje (2003) nebo Van Helsing (2004).

Záběry z náměstí byly použity také ve filmu Bídníci (1998) s Liamem Neesonem a Umou Thurman.

Kostel Sv. Mikuláše

Kostel Sv. Mikuláše pocházející ze 13. století je jednou z nejznámějších pražských památek. Objevil se ale například ve fantasy filmu Van Helsing (2004) s Hughem Jackmanem. Natáčení probíhalo v nádherně zdobeném interiéru kostela, který se využil jako kulisa pro velkolepý maškarní bál.

Kampa, Zdroj: Black Jarab / Shutterstock

Kampa

Ulice Na Kampě posloužila ke scéně s explozí auta v jednom z nejznámějších filmů natočených v Praze – Mission Impossible (1996). Známý je také nedaleký park Kampa, kde agent James Bourne z akčňáku Agent bez minulosti (2002) přespal na lavičce v údajném Curychu.

Pařížská ulice

Tato ulice na Starém Městě své jméno nese skutečně oprávněně. V 19. století byla totiž přemodelována tak, aby napodobila vzhled pařížských uliček. A  zdá se, že se to opravdu podařilo. V mnoha filmech se za takové uličky totiž vydávala. Vidět jste ji mohli například v hororu Hannibal – Zrození (2007) nebo v Princ a já (2004).

Zdroje článku: