Přímý přenos Českého lva 2023 již klepe na dveře

Přímý přenos Českého lva 2023 již klepe na dveře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Český lev se nezadržitelně blíží. V pořadí již třicátý jubilejní ročník se koná 4. března 2023. Již podruhé za sebou se moderování ujme Jiří Havelka. Ten tak oznámí, kdo dosáhne na sošku Českého lva.

Hned dva filmy mají více jak 10 nominací

K nominacím se vyjádřilo 183 filmových odborníků. V devatenácti statutárních kategoriích má šanci vítěznou sošku získat 32 titulů. Celkově 12 nominací získal snímek režiséra Vojtěcha Maška Arvéd. V závěsu s jedenácti nominacemi je historický velkofilm o Josefu Myslivečkovi Il Boemo. Osm nominací obdržel snímek BANGER. 7 nominací má na kontě mysteriózní drama Terezy Nvotové Světlonoc.

Herecké nominace se hemží známými i novými jmény

Mezi nominovanými na herečku v hlavní roli se objevila jména Pavla Tomicová, Klára Melíšková, operní pěvkyně Caterina Gabrielli a Natálie Germáni. Ve vedlejší roli pak excelovaly a na vítězství mají šanci Denisa Barešová, Anna Kameníková, Tatiana Dyková i Martha Issová.

Někteří z nominovaných na nejlepšího herce v hlavní roli jsou poměrně nováčci. A to například Matyáš Řezníček nebo Adam Mišík. Ostříleným hercem je naopak Vojtěch Dyk, který si zahrál Josefa Myslivečka. Posledním nominovaným je Martin Finger. I nominovaní na herce ve vedlejší roli jsou kombinací známých jmen i hereckých nováčků. O cenu se utkají Marsell Bengid, který je mladším bratrem Jana Bendiga. Dále Saša Rašilov, Miroslav Krobot a Štěpán Kozub.

Ocenění ve 22 kategoriích

Nominovanými v kategorii režie jsou režiséři za filmy BANGER, Il Boemo, Oběť a Světlonoc. Svou cenu ale dostane také nejlepší animovaný film loňského roku či nejlepší studentský film. Odměněn bude i nejlepší scénář, kamera, střih a další kategorie. Vrcholem pak bude cena za nejlepší celovečerní hraný film.

To, kdo získá sošku českého lva, se ocenění dozví v pražském Rudolfíně. Přímý přenos pak lze sledovat na České televizi.

Zdroje článku: