Celebrity pod lupou: Má nálepku slušňáka s vybranou mluvou. Marek Eben dostal talentu na rozdávání

Celebrity pod lupou: Má nálepku slušňáka s vybranou mluvou. Marek Eben dostal talentu na rozdávání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Marek Eben byl jedním ze tří bratrů, kteří byli extrémně nadanými hudebníky a rodiče v nich lásku k hudbě cíleně pěstovali. Když přišel čas studií, Marek vystudoval Státní konzervatoř v Praze a od rodičů převzal také velice klidné chování.

Jeho klid si před léty vyzkoušeli v jedno zábavném pořadu, když mu provedli „malou kulišárnu“ se skrytou kamerou. A z jeho úst nevypadlo ani jedno vulgární slovíčko. To se jen tak nestává. Pokud Eben o svých rodičích mluvil jako o extrémně hodných a slušných lidech, potom od nich všechny dobré vlastnosti převzal.

Marek se poprvé dostal k herectví v seriálu Kamarádi, kde si zahrál Válečka. Jméno se ujalo na dlouhé roky jako jeho přezdívka. Do povědomí lidí se však dostal paradoxně ne pro svůj herecký nebo hudební talent, ale kvůli manželství s Markétou Fišerovou, což byla jeho o dva roky mladší spolužačka z konzervatoře.

Vzali se v roce 1982 a spolužáci ze školy jim prorokovali čtrnáct dní manželského štěstí. Kromě smyslu pro humor neměli vůbec nic společného. Marek byl vždy klidný a přemýšlivý a Markéta impulzivní a velice aktivní. Pro svůj živelný charakter dostávala celou řadu rolí a díky seriálům My všichni školou povinní a Třetí patro byla mezi televizními diváky velmi oblíbená. Marek se několikrát nechal slyšet, že ani netuší, co na něm tak populární a živelná dívka viděla.

Manželství však prošlo celou řadou těžkých zkoušek. Markéta po přechozené chřipce dostala zánět srdečního svalu, potom měla dokonce tuberkulózní nález na plicích. Krátce poté otěhotněla a děvčátko porodila v sedmém měsíci. Bohužel to nedopadlo dobře, ale i přes tuto tragédii se manželé přenesli.

Jenže v roce 1986 herečka dostala mrtvici, a ta ji poznamenala na celý život. Stalo se to v den jejích šestadvacátých narozenin. Lékaři ženě šanci nedávali, ale Marek pocházel z věřící rodiny a víra ho neopustila ani v tomto těžkém období. Nic však nenechal náhodě a sám vařil ženě léčivé lektvary na obklady a vozil je do nemocnice, kde Markéta přežívala na přístrojích.

Marek Eben s manželkou
Marek Eben s manželkou | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Odvezl jsem ji do nemocnice s tím, že něco špatného snědla, a druhý den ráno mi řekli, že je v bezvědomí a pravděpodobně to nepřežije,

uvádí slova Marka Ebena kniha Po stopách hvězd.

Jeho žena navzdory nepříznivým prognózám kritické životní období přežila, a přestože zůstala na vozíku, na život nezanevřela.

Marek Eben se mezitím stal uznávaným moderátorem, kterého máme spojeného s filmovým festivalem ve Varech nebo s oblíbenou taneční soutěží. Přestože mu role tlouštíka Válečka přinesla hodně problémů v období, kdy se chtěl stát rockovým kytaristou, na herectví nezanevřel a v osmdesátých a devadesátých letech se objevil v řadě filmových projektů.

Po sametové revoluci zúročil své zkušenosti z moderování festivalů Porta a stal se profesionálním a velice žádaným moderátorem. V roce 1991 uváděl třeba estrádu Možná přijde i kouzelník, potom přišla na řadu Šance. Kultivovaně moderoval i pořad TÝTÝ, kde vyhlašoval nejlepší osobnosti televizní obrazovky. Ještě větší oblibu si získal v soutěžním pořadu O poklad Anežky České. V průběhu deseti let natočil 130 dílů a prokázal dobré znalosti o historických koutech naší země.

Marek Eben skromně přiznal, že ani on není univerzální, pokud jde o moderování. Nezvládl by politické debaty ani si stoupnout na Staroměstském náměstí před 150 tisíc lidí, kteří čekali na příjezd našich hokejistů, jako to zvládl Martin Dejdar.

Jako ryba ve vodě se však cítil při moderování pořadu Na plovárně, kam si zval řadu významných hostů z Česka i ze zahraničí. Pořad získal takovou prestiž, že se lidé cítili poctění, když dostali pozvání, a tak se nestalo, že by někdo účast odmítl. Do jeho pořadu zavítal třeba Bill Gates, Reinhold Messner, Jaromír Jágr, Princ Albert, Tomáš Baťa, Madaleine Albrightová, Robert Redford či Sting.

Zdroje článku:
  • kniha Po stopách hvězd, Václav Nekvapil, nakladatelství Jota, první vydání. ISBN 978-80-7217-629-8,
  • Autorský text