Cicely Tyson (†96): Afroamerická herečka si své role vybírala

Cicely Tyson (†96): Afroamerická herečka si své role vybírala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Její jméno mladé generaci asi příliš neřekne, avšak americká herečka černošského původu Cicely Tyson udělala v herecké oblasti kus práce. A to nejen v umělecké oblasti, ale také prorazila cestu černochům do Hollywoodu. 28. ledna 2021 zemřela ve věku 96 letech. Jaká byla její herecká dráha?

Od modelingu k herectví

Cecily Tyson pocházela z Východního Harlemu v New Yorku, kde se narodila v roce 1924 do rodiny přistěhovalců z Karibiku. Vystudovala střední školu a chvíli pracovala jako sekretářka. Svůj atraktivní vzhled dokázala uplatnit i jako modelka, dostala se dokonce na stránky časopisů Vogue nebo Harper´s Bazaar. Tím však její kariéra neskončila, protože Cicely Tyson zatoužila po herecké dráze. V 50. letech minulého století začala účinkovat v drobných rolích na Broadwayi a podařilo se jí získat role bezejmenných postav ve filmu. Ale i to byl úspěch. S nimi se ovšem nespokojila.

Následovala pak jedna z větších hereckých příležitostí ve filmu Zítřek nemá šanci (1959) s kriminální zápletkou. Můžeme si ji pamatovat také z prvního americko-sovětského snímku Modrý pták z roku 1976 nebo z filmu Černobílý svět (2011).

Nominace na Oscara i Zlatý glóbus

Za filmový snímek Sounder (1972) o americké černošské rodině trpící hlady byla Cicely Tyson nominována na Oscara i Zlatý glóbus. Velkou příležitost dostala tato herečka také v televizi. Objevila se v seriálu o otroctví Kořeny (1977), minisérii o Martinu Lutherovi Kingovi (1978) nebo v TV filmu o zlaté olympijské vítězce Wilmě Rudolphové.

Více než stovka rolí

Cicely Tyson se během své sedmdesátileté kariéře objevila ve více než 100 filmových, televizních a divadelních rolích. Role si Cicely Tyson vybírala, nechtěla hrát stereotypní postavy určené pro afroamerické herečky – tedy většinou služky, prostitutky nebo drogově závislé. Zasazovala se o větší zastoupení afroamerických herců v Hollywoodu. Jejímu hereckému umění vzdal hold také Barack Obama. V 93 letech získala čestné ocenění Oscar za celoživotní dílo.

V lednu letošního roku vydala Cicely Tyson své paměti pod názvem Just As I Am. O dva dny později zemřela.