Tragédie televizních pátků. Co nabízí koncesionářům Česká televize pod zástěrkou vtipného seriálu plného nekorektního humoru

Tragédie televizních pátků. Co nabízí koncesionářům Česká televize pod zástěrkou vtipného seriálu plného nekorektního humoru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Osada se drží v čele žebříčku pátečního večera. Nemá totiž konkurenci. Zatímco v pondělí bere Oktopusu na ČT milion diváku nová Kriminálka Anděl na Nově, v pátek konkurenční Nova sází na Co ste hasiči, což je chuťovka jako Ordinace v růžové zahradě a sledovanost má jako Hercule Poirot ve 150. repríze.

Zřejmě i repríza normalizačního seriálu by dokázala Osadě přetáhnout diváky. Petr Kolečko potřeboval nejspíš odevzdat scénář, a protože musel ve stejnou dobu pózovat fotografům se starou i novou přítelkyní, něco musel ošidit. Je už jasné, co to bylo. Pomalu to vypadá, že mu s psaním pomohl někdo z tvůrců seriálu Eliška a Damián z komerční televize.

Južan se synem
Južan se synem | Zdroj: Tereza Suchánková / © Česká televize

Někam se vypařila ohlašovaná idea, že každý díl bude věnovaný jedné rodině. Do konce chybí tři epizody a zatím ve všech byl v hlavní roli Radek Holub a Petra Nesvačilová. Ostatní dělali jen křoví. U Nesvačilové se to dá pochopit. S dítětem na cestě už asi jinou práci neměla a vypadá to, že ani Holub zrovna není na roztrhání a neměl do čeho „píchnout“. Nakonec alespoň ty dvě minuty seriálu, kdy se řešilo, že se mu to povedlo s Gábikou a dělal vrtulník, byly vtipné. To je ale dost málo.

Ivanka Chýlková se snaží, aby dala seriálu náboj, ale tolik prostoru nemá a její seriálová dcera ještě méně. Petra Beretová se asi smířila s tím, že má ve scénáři dvě věty na epizodu a je na ni záběr hlavně přes rybník. Myšička je na tom o něco lépe, ale jeho scény z vlezlým Majerem nejspíš neskončí ve zlatém fondu české kinematografie.

Srovnalovi
Srovnalovi | Zdroj: Tereza Suchánková / © Česká televize

Južanovi hrají divadlo na syna, aby převzal sýrárnu a oni si mohli už jen užívat života. To je zřejmé už od okamžiku, kdy se tam junior objevil. Majer zřejmě na pokračování kývl jen proto, že mu namluvili, jak bude sexy v roli psychologa. Nějak moc to ale nefunguje a je spíš za pitomce. Další postavy si asi scenárista moc nepamatoval. Jana Plodková jde z role do role a ke smůle diváků se v tomto seriálu jen mihne. Nová rodina tam ani být nemusela, protože nic zásadního nepředvedla.

Dnes se kritizují 50 let staré seriály, ale co asi budou za padesát let lidé říkat na Osadu? První série Osady byla nabitá dějem a humorem, druhá ani vzniknout neměla.

Zdroj článku:
  • Autorský text