Potkali se u Kolína aneb Pojďte pane, budeme si hrát: Milují i vaše děti legendární seriál?

Potkali se u Kolína aneb Pojďte pane, budeme si hrát: Milují i vaše děti legendární seriál?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vznikal v šedesátých a sedmdesátých letech a královsky bavil tehdejší děti i dospělé. Znají i vaše děti příběhy o medvědech od Kolína, které mistrně namluvili František Filipovský a Rudolf Deyl ml.?

Medvědi od Kolína

Potkali se dva medvědi – jeden malý a hloupoučký, druhý vychytralý a mlsný dlouhán. Když se tak dohadují o tom, jak skvělé a geniální měli předky, najednou něco zjistí – jsou zřejmě bráchové! A tak si spolu začnou hrát. Spousta legrace i dobrodružství na sebe nenechá dlouho čekat, a i když je dlouhán vychytralý a jeho hry jsou často nečestné a vypečené, malý medvěd to snáší.

Pořádná porce legrace

Nastává královská zábava, u které se skvěle baví ti nejmenší, ale i ti vousatí. Skvělá grafická práce a režie Břetislava Pojara dává tušit, že se bude jednat o skutečně nadčasovou zábavu. I když jsou některá používaná slova dnes již poplatná době, hlášky z legendárních medvědů prostě zlidověly. Připomeňme si některé z nich:

„Enyky, benyky, na holý pupíky.“

„Když se do mě strčí bonbón, vydám krásný zvučný tón.“

„Naše maminka a naše maminka vám vzkazujou, že máte dělat něco užitečnějšího.“

Pořád si vykají

I když medvědi zjistí, že jsou vlastně bráchové, stále si vykají a oslovují se „pane.“ Tykají si jen ve chvíli, kdy přijdou na svou rodinnou příbuznost: „To znamená, ty Kubo, že my dva jsme bráchové“!

Podprahové sdělení

Do klasického komediálního představení pro celou rodinu se bohužel vloudilo i politické oznámení. V díle Jak jeli k vodě se se na krátký okamžik objeví heslo: „Hlasuji pro mír.“ Toto bylo později označeno za podprahové sdělení. Sám tvůrce filmu odmítl, že by o umístění tohoto sdělení věděl.

Znáte vy i vaše děti epizody tohoto seriálu s názvem Nazdar, kedlubny! A Neříkej mi Vašíku nebo Psí kusy?